SJ är inte din gamla vän längre. Tydligen är “svarta börs”-handeln med tågbiljetter stor — såpass stort och allvarligt att man nu måste legitimera sig på tågen. Detta kan man läsa i i flera svenska tidningar. Jag upplever det som oerhört märkligt att det anses vara okej att införa legitimationstvång på inrikestrafik för att de har ett biljettförsäljningssystem som de anser inte fungerar. “Vi kommer under en övergångsperiod visa stor hänsyn mot våra resenärer”, citeras en talesperson vilket i sammanhanget känns lite ominöst. Om det här är respekt, vad är då nästa grej när “övergångsperioden” är över? Medborgares integritet är tydligen ett problem för marknaden.

Telekompaketet är på gång för sin s.k. tredjebehandling. Om jag förstått det rätt så innebär det ungefär — eftersom parlamentet flera gånger sagt nej till avstängning av misstänkta fildelare från internet, ska man försöka tvinga igenom det ändå. Om man bekymrar sig för hur folk känner för det demokratiska underskottet inom EU kanske man ska ta och fundera på att respektera att folk inte vill ha något till att börja med.

Igår provade jag på “no google day”, men failade så klart med jämna mellanrum. Visst fattade jag att jag så att säga lutar mig mot Google jäkligt ofta, men förvånade mig själv genom att vara så dålig på att känna till alternativ. Samtidigt rasade Gmail ihop igår, ett komiskt sammanträffande på sätt och vis, men blir även det en liten påminnelse om hur viktigt det är med backup och alternativ.

Nu är det klart — ansvaret för Arbogabildernas spridning ligger hos åklagaren. Peter Sunde har en del att säga om det och Oscar Swartz sätter det i ett större sammanhang.

Min farmors skrock lärde mig att aldrig lägga nycklar på bordet, för det var betydde otur. Hur mycket skrock det än är; sedan hon lärde mig det får jag alltid lite hisskänsla i magen när jag lägger nycklar på bord. Det tänker jag på när jag konstaterar att den enda smittan jag drabbats av hittills är rädslan för svininfluensan. Märklig känsla, att känna sig stenkorkad och ändå inte kan låta bli att bli lite rädd.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,