Så har vi ett nytt uttryck att lägga på minnet — med lite otur kommer vi lyckas bli jättetrötta på det också: Indect-projektet. Ett EU-finansierat projekt som är tänkt att ta fram modeller för övervakning och analys av trafiken på internet. Det är den gamla vanliga jakten på det “onormala”. Vilka det är som bestämmer vad som är “normala” åsikter och beteende lär väl handla om grad av egenintresse.

Erik Josefsson oroar sig över tystnaden kring Telekompaketet, och har skickat ett upprop med en fråga om vilka EU-parlamentariker det är som tänkt sig ingå i förlikningsgruppen.

Olof Bjarnarsson har beskrivit vad trafikdatalagring innebär, om hur kartläggning av var du befinner dig i ett socialt nätverk faktiskt blir en handelsvara. Som konstateras i kommentarsfältet gäller detta även telefonsamtal.

Jag hoppas att ingen missat intervjun med Clay Shirky där han bl.a. sätter fingret på en grundläggande anledning till varför vi knuffas in i kontrollsamhället:

“De finns många som inte vill något hellre än att ta makten ur användarnas händer. Skälet är att det finns många affärsmodeller som bara fungerar om medierna sköts exklusivt under professionella former. I samma ögonblick som amatörmedier dyker upp – vare sig det handlar om publicering, återpublicering eller remixar – kollapsar de affärsmodeller som förutsätter en passiv publik.”

Missa inte heller: I kampen mot nedmonteringen av ett fritt internet kämpar vi mot allt som oftast påhittade argument, skriver Sammy och Mattias påminner om att det nu är mindre än ett år kvar till nästa val. Bloggaren Anaïs citerar juridikprofessorn Tim Wu, angående problematiken kring nätneutralitet och hur den identifierats redan för länge sedan. Anders Widén har dessutom skrivit om änglars rätt till upphovsrätt.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,