Hon är klok, hon, Anaïs: “A deal with the devil går man helt enkelt inte vinnande ur” skriver hon som slutkommentar i ett inlägg angående den hårt kritiserade Hadopilagen som drogs igenom igår. Den franska lagen har motiverats med att artister ska få betalt, men samma grupp har nu börjat inse att lagen inte ger några garantier för hur inkomster från digital försäljning fördelas.

Inget tvingar ju konglomeraten att agera schysst mot sina “stall” och alternativa inkomstvägar planeras strypas till förmån för sina egenintressen med diverse framlobbade lagar. Handelsavtalet ACTA innehåller t.ex. avsnitt om hur storbolagen ska kunna stänga ner möjligheter för fristående artister att dela med sig av sitt material. Till detta ska en annan viktig poäng läggas — vad vinner samhället på antipirat-aktiviteter som kostar mer än industrin påstår sig förlora i reda pengar?

Telekompaketet i EU är ytterligare ett exempel på hur man i ett omfattande lagförslag bereder väg för att stänga av ett fritt internet och göra om det till en form av kabel-tv istället. Där passivitet är grundförutsättningen; där människor ska vara mottagare och inte deltagare. Den mest omdiskuterade delen, viljan att kunna stänga av fildelare efter anklagelse om upphovsrättsbrott från särintressen, är just nu på tapeten — Christian Engström (PP) rapporterar och Werebuild lanserar Operation Revelation.

I samband med detta och den pågående jävsdebatten angående svenska fildelningsmål skulle jag vilja tipsa om Cybernormers inlägg “Är upphovsrätten opartisk?“. Det var mycket glädjande att läsa Madeleine Sjöstedts (FP) debattartikel i svenskan dessutom, där hon ifrågasätter om stämningar är musikförlagens nya affärsidé. Något som vi som tjatat om dessa frågor länge undrat.

Snedfördelningen och de döda vinklarna i resonemangen kring fildelning är rysansvärda på alla sätt och vis. Inte ens påståendet om fildelnings eventuella skadeverkan på kulturlivet har bevisats, det bara förutsätts vara sanning och ligger till grund för en ruskig lagstiftning som mer eller mindre förbjuder oss att ha ett privatliv och urholkar rättssäkerheten.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,