När Joshen och jag sågs idag på demon frågade han, “så hur kändes det, att se loggan överallt på det här viset?” (Klicka på länk för att se filmen.) Förutom att jag tycker att musiken är nästan obehagligt bombastisk så känns det fantastiskt! Nu är det väl egentligen inte loggan som är grejen, utan själva folkrörelsen bakom. Men när jag ritade på den där hade jag såklart ingen aning om att den skulle få sitt eget liv, grundtanken var dock hela vägen att den skulle _få_ ha det.

pirate_warnersDet händer ibland att folk kontaktar mig varstans ifrån för att höra efter om de får göra si eller så med den. Det där med att det inte finns något samvete i stugorna runt om stämmer helt enkelt inte och då var piratloggan egentligen aldrig ens “min”. Den används inte alltid vackert men den används vilket är hela poängen. (Tycker jag något, så tycker jag att den borde remixas mer och oftare ironiskt nog, vilket jag själv gjort här bredvid, klicka för större bild.)

piratbil_volvo

Carl-Johan Rehbinder blev inspirerad av remixloggan ovanför och slängde ihop det här.

Joshen berättade också om ett kedjebrev han fått med en rolig text, en text som han kände igen från ett blogginlägg. Ingen hänvisning fanns och jag påminns om alla de där “roliga faxen” som dök upp på 80-talet där i princip aldrig den som hittat på det nämndes. Jag tror att många kopplar tillgängligheten online samman med att ursprungskreatör tappas bort. Men det är ingen motsättning, för även om det är sant är det lika sant att man instinktivt kopplar skapande med något personligt. Det måste helt enkelt inte vara en motsättning även om det ibland är så. Att folk behöver lära sig länka är en sak, att tro dem vara “tjuvar” en helt annan.

Ett fantastiskt exempel på det där med att fråga om lov står Marcus Fridholm för, vars egendesignade företagslogo nu pryder en brandmans skuldra. Den loggan var aldrig tänkt att ge sig ut på egna äventyr. Men så är det ju så att man aldrig kan veta vad det kan finnas för olika behov av att använda det. Marcus sa ja, såklart killen fick använda den som tatuering fast grundtanken egentligen varit att loggan är Marcus, en personlig symbol över hans liv och företagande.

Jag önskar att fler fick uppleva detta. Det är oftast en mer berikande känsla än pengar kommer i närheten av, faktiskt.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,