Nej, jag kommer inte få tid att blogga ordentligt i dag heller. Apropå rasism-debatten på sistone tyckte jag att den här skärmdumpen var rätt bra. Något att titta på, begrunda och inte minst garva åt tills jag får en stund över på riktigt.

2wmqkwk

För övrigt undrar jag om fler gått och funderat på hur märkligt det är att Aftonbladet riskerar att bryta mot lagen för att informera om vad Sverigedemokraterna tycker.

Dessutom har jag funderat på över det tvetydiga budskap vi som samhälle sänder ut. För jag tror att det där med att begränsa invandring faktiskt spär på inställningen att det är något fel på människor som kommer hit från andra kulturer. Som om vi inom landet är så jäkla likriktade. Kom igen, bruna bönor på julbordet? No way.

Nåväl, testa det själv, fundera över hur du känner för fri invandring, att öppna gränserna helt. Om det är fel att tycka illa vara om olika kulturer borde det i konsekvensens namn vara fel att sätta gränser för vilka som får röra sig runt om i världen. Denna ev. inkonsekvens tror jag är mer bekymmersam än vi orkar fundera på.

Alla hjälper till; Riksdag och regering som under flera års tid skrämt upp medborgare med diffusa ord som “yttre hot” och låtit oss förstå att muslimer är farliga. Tystnaden de flesta av oss gjort oss skyldiga till som obehindrat setts som medhåll. Frustration och missnöje som inte fått utlopp i något konstruktivt.

Så länge reaktionen blir en hisnande magkänsla när det funderas över öppna gränser lär vi nog dras med problemet ett tag till, inbillar jag mig. Det är nog bara att inse att vi låter rädsla vara det som dominerar våra ställningstaganden, alldeles utan att vara oförblommade rasister. Jag är själv inte det minsta immun mot det.

Men för att kunna visionera om ett samhälle utan den sortens rädsla måste debatten antagligen vara öppen nog att kunna tas del av.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,