Vänsterpartiet “kapar” Piratpartiets valmanifest, står det i Aftonbladet. Vanan är väl att man tävlar om uppmärksamhet, men man måste komma ihåg att själva kampen är att lyfta fram frågorna, inte nödvändigtvis Piratpartiet i sig. Det blir larvigt att snacka om stöld i sammanhanget. Som jag ser det är inte kopiera detsamma som att stjäla, framför allt inte i så viktiga frågeställningar som Piratpartiet genom enträget arbete lyft fram — vi vill ju att idéerna ska spridas, det borde vara naturligt för alla partier att värna om privatlivet och den personliga integriteten. Men så länge den samlade riksdagen lagstiftar mot privatliv så behövs Piratpartiet, som är färdigförhandlade och klara och inte måste välja mellan pest eller kolera.

Istället för att se det positiva i att Harry Potter-världen hålls levande i vardagen skickar Warners brev till kvinnan som anordnar halloween-middag med det temat och säger att hon bryter mot upphovsrättslagen. Ms Marmite Lover har sedan en tid drivit en s.k. “underground”-restaurang från sitt hem, vällagad mat till resonabla priser, eller gerilla-matlagning som det även kallats. Nu undrar jag om utvecklingen leder till dörrvakter som kontrollerar att man inte bryter mot någon upphovsrätt vid maskerader? Tanken jag tar med mig i dag är om krogarna i stan bryter mot någon upphovsrätt, när de serverar Caesar- eller Waldorf-sallad.

Nicklas Lundblad skriver på SVT Debatt och frågar hur vi kan demokratisera upphovsrätten.

Lissabonfördraget accelererar processen att förvandla Europa till en övervakningsstat, rapporterar Telegraph. Det är tänk-tanken Open Europe som samlat information om hur maktskiftet går från regional styrning till central Europeisk styrning och vad det innebär. Här kan du ladda ner deras pdf.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,