Nu stänger The Pirate Bay av sin tracker och implementerar en ny teknik. Alltså, The Pirate Bay stänger inte ner, utan lägger ner en teknisk funktion till fördel för en annan, enkelt uttryckt. Om jag fattar det hela korrekt decentraliseras fildelningen helt och hållet och gör det tekniskt svårare att stoppa. I Aftonbladet kallas det för “ett sätt att försöka lura lagen“, vilket stör mig. Lura lagen när nåt är lagligt?

På torsdag ska drottningen av England ska annonsera 3-strikes-lagen i Storbritannien. Ni vet, den där lagen som går ut på att stänga av fildelare från internet mest för att någon anklagat dem. Under normala omständigheter brukar ju brott behöva bevisas men för att “underlätta” för upphovsrättsindustrin så ska de slippa normalt samhällsansvar, har jag tolkat inställningen vara.

Följer man upp den läsningen med Times Labs redovisning av faktiska siffror, blir kontrasten — och frustrationen — total. (via Sigfrid) Intäkterna börjar i allt större utsträckning gå direkt till artisterna och det skänker lite extra obarmhärtigt ljus över kartellernas motiveringar bakom kriget mot fansen:

It’s interesting too that, overall, industry revenues have grown in the period – though admittedly not by much – which arguably adds strength to the notion that, when the BPI releases its annual report claiming how much ‘the music industry’ has suffered from the growth in illegal file-sharing, what it perhaps should be saying is how much the record labels have suffered.

For other people in the industry, not least artists, the future arguably holds more promise.

De som sagt sig tala i kreativitetens namn representerar sällan andras intressen utan endast sitt företags. (Och ja, jag vet, att stoppa in ett sällan där var bussigt av mig.) Även Lars Gustafsson uttrycker det där med att förlag och författare inte är samma sak när piratrelaterade frågor tas upp och talar om hur tekniska revolutioner möjliggör politiska förändringar.

Politiska förändringar som gör det besvärligt för särintressen att äga lagstiftarnas uppmärksamhet. För vi befinner oss under en lavin av mer eller mindre dåraktig lagstiftning där fildelning anges vara anledning. Ett handfull konglomerat har genom karteller vilselett och fortsätter att göra det, lagstiftare inte minst. Helt utan granskning från kvällspress eller någon annan.

Det skulle möjligen kunna kallas att “lura lagen”. Det är definitivt att lura samhället och dess invånare — ett företag har inga som helst skyldigheter att ta hänsyn till det och bara därför inte borde ha ensamrätt på problemformulering och lagstiftning.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,