När jag läser Jimmy Callins förklaring till varför han inte ställer upp som riksdagskandidat för Piratpartiet påminns jag om en liten lurande tanke jag inte riktigt fått grepp om men nu kan formulera: Att inte ställa upp har gjort det möjligt att verkligen kunna hjälpa de som faktiskt ställer upp. Tack Jimmy! Vi som står “bredvid” är otroligt viktiga för att det här ska bli så bra som möjligt.

För att jobba pirat har inneburit hela vägen att på olika sätt hjälpa till. Alla har dragit sina strån till stacken. Allt arbete som gjorts i Piratpartiets namn har gjorts av människor som frivilligt ställt upp. En frivillighet som iofs är baserad i en form av nödtvång eftersom tanken som delas av de flesta är att integritetskrisen är här och måste tacklas.

Därför skulle jag vilja uppmuntra så många som möjligt att gå in i forumet för riksdagskandidaterna och läsa om dem, samt ställa frågor. Visa att du bryr dig. Ställ frågorna du skulle vilja fått själv, eller frågor som belyser aspekter som du tycker är viktiga för att kunna avgöra om det är en kandidat som du skulle vilja se som representant för partiet. (En del misstar det som en möjlighet att lyfta fram sina egna åsikter, men skulle vilja påpeka att det handlar om att se kandidatens.)

Jag skulle dessutom vilja uppmuntra er kandidater att hitta intressanta frågor i andra trådar att lyfta in de och skriva sina svar på det utan att ha blivit tillfrågade. Har du en vinkel eller tanke på nåt som ingen tänkt på att fråga dig? Lyft fram det då.

Och när jag ändå är i farten och peppar riksdagskandidater: Kampanja även från din blogg om du har en sådan. Plocka in frågorna där också, vettja, kolla t.ex. på hur Jacob Dexe gjort. Din blogg kommer att vara din plattform så kampanja även därifrån, länka vitt och brett och sätt dig i ett sammanhang. Dit letar sig de som är intresserade av dig specifikt, så glöm inte bort att vårda dina läsare. Långt ifrån alla hänger på forumet.

Sen är det en annan fundering som gått parallellt med ovanstående funderingar. Det där med donationer. Nu när Rick Falkvinge får lön frågar han om de som donerat till honom hittills inte kan tänka sig att föra över det på Anna Troberg istället. Jag avser att donera till henne och vill gärna sprida ordet, så fler får möjlighet att överväga det. Anna är en fantastisk tillgång för partiet och jag vill verkligen försäkra mig om att hon kan fortsätta i samma omfattning som hittills.

Det är väldigt starkt av henne att våga be om det måste jag säga. Att be om donationer är extremt stigmatiserande. Man skulle kanske kunna tänka sig att inom Piratpartiet är det en naturlighet — inte minst med tanke på att många pirater använder donation som ett av flera alternativ till inkomstkällor för artisteri, exempelvis, och crowdfunding är numer ett vanligt alternativ öht när man tänker sig dra igång något.

Det finns förstås ett starkt stöd för den här sortens företeelser, men motvillighet syns också. Donationskulturen befinner sig i ett skifte där både gammal skam lever kvar och det alltmer vanliga i att använda sig av det i en mer professionell kapacitet. Faktum är att vi inte skulle ta oss någonstans donerade inte folk pengar, tid och engagemang. Det bor ingen skam i att berätta att man behöver hjälp. Vi ber varandra om hjälp hela tiden och så måste det fortsätta få vara. Amanda Palmer skriver väldigt bra om detta för övrigt. Om stigmat att be om pengar.

Donationer idag är inte nödvändigtvis välgörenhet, tvärtom. Det kan lika gärna ses som en en möjlighet att betala för sig.

Stort tack till alla som dedikerat både tid och pengar för Piratpartiets fortsatta arbete. Tack till alla riksdagskandidater som ställt upp. Tack till alla gräsrotsarbetare som delar ut flyers och skapar opinion. Tack alla som bidragit till att föra upp frågorna på agendan.

Jag ska göra allt jag kan för att fortsätta stötta.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,