Beelzebjörn sa följande i en kommentar:

Vi närmar oss ett av de där ‘vad gjorde du?’-ögonblicken igen. “Vad gjorde du när FRA kopplade in kablarna?”

Förutom att tanken spökat länge att stora delar av folket inte känner till vad FRA innebär, så är detta en fråga som känns lite viktig. Vi har varit rätt många som till och från kämpat emot sedan starten och den 1 december 2009 kommer alltid vara ett viktigt datum för oss.

Nu är det tre dagar kvar tills kablarna kopplas in.

Händelsen manifesteras på flera olika sätt av Piratpartiet: Kalmariter med hörlurar, samling i Trädgårdstorget i Linköping, Göteborgarna har en workshop på måndag om hur man döljer sina trafikmönster. I Stockholm delas det ut flyers på Sergels Torg just när jag skriver det här inlägget.

Anna Troberg har dessutom bidragit med tips på hur man skriver insändare, till stöd och inspiration för de som vill göra något sådant.

Vi har ju bloggat en hel del och just nu pågår en bloggbävning där flera ber Telia att ta FRA-lagen till domstol:

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation – det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, däribland Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av det svenska folket är emot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.

Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol (Facebook)

Axplock av bloggar som deltar i uppropet (lånad från Göran och Marcus).
OlofB, Aspiebloggen, Calandrella, Liberal och långsint, Annarkia, Solid block of Ise, pepstraktelser, Humblebee, Daniel och de små tomtarna, Osmidigt, Sossar mot storebror, Scaber Nestor.

Har du tänkt att göra något? Berätta gärna och inspirera oss andra!

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,