En sci-fi-film vid namn “Knowing” har blivit anmält för patentintrång (svenska?) — i den osedvanligt dåliga filmen, som sågats rätt rejält av kritiker, refereras till en patenterad teknik. Nu anmäls filmen av Global Findability som innehar patentet. Fiktion och verklighet i en salig röra, får man väl säga.

We’re familiar with patent troll lawsuits. We’re also aware that Hollywood is prone to allegations of idea theft. But what we seem to have here is a strange new genre-bending legal claim where one can infringe technology in fiction similar to the way one can defame a person in fiction. And before we totally dismiss the claim as legal sci-fi, we have to note that Global Findability’s board includes tech heavyweights like Peter Morville and the company is being represented in court by a lawyer, Frederick Samuels, who used to work for the US Patent & Trademark Office.

Nu har ytterligare en Nobelprisvinnare gått ut och kritiserat imaterialrättslagstiftningen. Sir John Sulston har skrivit i The Guardian:

The myth is that IP rights are as important as our rights in castles, cars and corn oil. IP is supposedly intended to encourage inventors and the investment needed to bring their products to the clinic and marketplace. In reality, patents often suppress invention rather than promote it: drugs are “evergreened” when patents are on the verge of running out — companies buy up the patents of potential rivals in order to prevent them being turned into products. Moreover, the prices charged, especially for pharmaceuticals, are often grossly in excess of those required to cover costs and make reasonable profits.

Under avdelning “vem var först” sorterar även Socialdemokraterna. Utan att på det minsta sätt känna missunsamhet eller så reagerade jag över att de lanserar en gräsrotsinsamling och säger sig vara “första parti i Sverige” som genomför dylikt. Lite fnissigt blev det allt, framför allt med tanke på att jag själv donerat pengar till Piratpartiet sedan 2006 (du kan göra det du också om du vill). PP har sedan start varit beroende av gräsrötterna, det hade inte gått utan allas donationer av både tid och pengar. Men goda idéer ska sannerligen kopieras, det vore nästan brottsligt annars, enligt min mening.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,