Markus Larsson och Daniel Johansson (KTH) har forskat i hur musikbranschen mår mätt i inkomster. Jocke Jardenberg har sett hela rapporten som kommer att offentliggöras här på måndag. För de av oss som levt och debatterat fildelning länge kommer det inte som en överraskning att det konstateras att pengar landar alltmer direkt hos artisterna, vilket ökat deras intäkter med 35 procent det senaste decenniet.

Fildelning via internet har pågått i ungefär tio år och många gånger har jag bland flera andra konstaterat att argumentationen om hur dåligt fildelning är för artister inte riktigt gått ihop med verkligheten. Vi har aldrig behövt gå längre än till oss själva för att inse att det där med att vara snål eller anse att artister inte förtjänar ett uppehälle inte stämt.

Flera andra oberoende forskningsrapporter har konstaterat att just fildelarna är redigt shoppingglada, dessutom. (KTH, Harvard, Holland, norska Handelshögskolan och senast ut en rapport i Storbritannien.) Forskning som hittills ignorerats tämligen friskt — och kanske är det ett tecken i tiden på att man äntligen tycker det finnas nyhetsvärde i det. Det känns oerhört glädjande att branschens envetna lögner får mothugg.

Men det är en paragraf i TT-nyheten som jag ställer mig lite avvaktande inför emellertid. Det där med att det finns artister som “hatar att möta sin publik”. Hata är ett starkt ord. Jo, visst är det skönt att skon sätts på andra foten på sätt och vis. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera över alla de gånger överdrifter och felaktigheter klistrats på oss fildelare tidigare och vill inte vara en sådan person själv. Jag vet inte vad det är som gör att vissa musiker och artister inte möter publiken. Jag vet inte om det handlar om hat — jag tror att det är en ganska ovanlig orsak, till och med, skulle den känslan existera i det här sammanhanget.

Genom åren har ett skrå byggts upp — låtskrivarna — som jag fått intryck av behandlats tämligen illa mellan varven. Att de inte har framträdande artisteri som största talang eller upplevd tillgång av andra i branschen är inte samma sak som att “hata publiken” inbillar jag mig. Att de inte har haft världens bästa förutsättningar när det skrivits kontrakt är eller inte samma sak som att fildelare skiter i dem eller tycker att de ska sitta på fattighuset. Men en liten tröst måste det väl i alla fall vara att just de organisationerna som tillvaratar låtskrivarnas intressen går bra.

Nu kommer den här forskningsrapporten att diskuteras och inte minst försöka sänkas. Då upplever jag det minst sagt onödigt att börja gräva skyttegravar i förkant även om jag nog kikar över kanten på en sådan när det handlar om de fyra drakarna, ska jag ärligt erkänna. För ett konglomerat som anser det vara ett ett hot att underlätta större tillgänglighet till böcker för synskadade, förtjänar inte mindre.

Med tanke på alla rapporter som visat på verkligheten borde Ipredlagen rivas upp. Den har tagits fram under falska förespeglingar, minst sagt. Ipred 2 är även på gång, där fildelare bland annat föreslås kunna sättas i fängelse. Kan vi enas om att det är en fullständigt galen lagstiftning som vi inte ens borde fundera på att införa?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,