För reguljärerna här på bloggen är det ingen överraskning att jag inte köper julklappar, det har jag berättat om tidigare. Jo, jag tjackar faktiskt ett varsitt paket till de två småbarnen i familjen, resten av pengarna går till vårt julbord traditionellt. Idag inhandlade jag olika sorters lax och en räkröra för över 1000 kronor. Vi har storfamiljsjul i år, många som ska komma och var och en är ansvarig för “sin” del av bordet.

Det är jag själv som jagat fram det där med att vi inte ska byta pengar i form av julklappar utan satsa på maten istället. Sammantaget kommer jag “billigt” undan med den här jultraditionen, även om det kändes smått surrealistiskt att lägga, för ganska många faktiskt, så mycket pengar på bara en liten del av kalaset.

Det är inte som om jag måste komma upp i vissa summor, men vår tradition har i alla fall gjort att jag får lite lite pengar över till andra saker. Som att skänka till olika organisationer t.ex. Här följer en lista på vilka jag skickar pengar till i år:

MS är en hemsk sjukdom som är svårbehandlad; en behandling som fungerar bra för den ena fungerar inte alls för den andra. Någon given vård finns inte att tala om och sjukvården lämnar inget större utrymme för individuella lösningar. Patientföreningen Multipel samlar därför ihop pengar till en fond så att människor med MS och begränsad ekonomi får möjlighet att prova alternativa metoder där landstinget inte kan ställa upp i dagsläget. Jag har redan hjälpt till genom att snickra ihop hemsidan och bloggen men tänkte även sätta in en hundring i förhoppning om att ge fler möjlighet att hitta rätt vård, så messar “Multipel 100” till 72550.

Wikileaks tycker jag är bra, egentligen känner nog de flesta av er som följer den här bloggen hur viktig siten är så behöver väl inte beskriva den sådär jättenoggrant. Men om du nu skulle ha missat — wikileaks tillhandahåller en plats för läckor. Tanken var initialt att den skulle vara till hjälp i nationer vi traditionellt kommit att se som behövande; Kina, Nordkorea och andra länder som styrs av diktaturer. Siten har dock kommit till användning för västerländska demokratier, t.ex. är det där man hittar läckorna angående Acta-avtalet. Nu läste jag till min förskräckelse att wikileaks står inför en ekonomisk kris (enligt en tweet så har de bara pengar en månad framåt i skrivande stund) så det känns givet att skänka lite pengar dit också.

En annan organisation som lever på donationer är EFF. De arbetar enträget för att bevaka våra rättigheter i den digitala världen och har gjort det med den äran sedan 1990. De driver exempelvis rättsfall med hjälp av advokater, en kostsam process trots att organisationen är helt ideell, så där länger jag några spänn också.

Dessutom kommer jag att messa “gryta50” till 72950 — frälsningssoldaternas julgryta, en för mig ny jultradition som Mackan Andersson tipsade mig om förra året.

Jag önskar jag kunde säga att jag känner mig varm och mysig som gör detta, men nånstans bor en liten tagg av det sorgesamma i att det behövs. Julen har alltid varit en katalysator för mig när det gäller de där kontrasterna i samhället, som egentligen finns där hela tiden. Så det är både med känsla av positivt stöttande och lite depp över sakernas tillstånd som jag skänker både pengar och tankar till min omvärld.

Kram på er allesammans.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,