Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om Bonos utspel om fildelning, där han tydligen framhåller Kina som föregångsland för hur man ska hantera nätet. Anna Troberg säger desto mer, vilket även Blogge gör och Rasmus kopplar ihop Bonos uttalanden med Acta-avtalet.

Erik Josefsson har diskvalificerat Acta såsom varandes ett handelsavtal. Han pekar dessutom på att en överenskommelse före Acta-förhandlingarna var det som avgjorde att överläggningarna kan ske i hemlighet. Någon i Sverige, vad det verkar, har skrivit under ett dokument i förkant, som citeras i utdraget för avtalet. I ett samtal med Erik J ställde han  frågan: “vem är firmatecknare för Sverige?” som summering till varför det är viktigt att försöka utreda bakgrunden. Vem har rätt att skriva under dylika avtal för Sveriges räkning? Om någon har nån information om detta eller vet hur man tar reda på vem som signerade eller hur det ens kan förekomma, hjälp till att sprida ljus över det.

Glöm inte heller bort att se över utskottsinitiativet till näringsutskottet angående Acta.

Brit Stakston får till det i en mycket läsvärd postning om valet 2010 och hur man ska kampanja via internet, apropå en artikel i svenskan (som även farmor Gun och Mary kommenterat). Hennes avslutning går inte av för hackor:

Jag köper inte resonemanget att man inte har tid. Tid har vi för det som är relevant.  Jag köper inte resonemanget att politik inte bedrivs på nätet. Politik bedrivs där människor finns.

Jag är verkligen inte pryd, nakenhet per se är inte själva grejen med varför jag ryser något alldeles förskräckligt åt tanken med nakenskanners. Det är däremot extremsymboliskt för hur vi allmer går mot ett samhälle där man inte får dölja ett endaste dugg, samtidigt som beslutsprocesser för avtal som angår oss alla hålls för stängda dörrar och får mig att bli lätt illamående. När kameran kopplas ihop med att det bryter mot barnpornografilagar blir det dessutom skaplig “sensor overoload” för mig personligen. Ett slags giftemål av moralpanik och övervakningsfrenesi som blir jätterörigt att fundera över.

Linda Skugge skriver om det framtida kontrollsamhället. Janne skriver om svenska koncentrationsläger som del två i sin serie “Staten är alltid god”. (Om du vill hjälpa Janne med sitt exjobb, förresten, så titta in här och genomför hans undersökning online!) Rick Falkvinge berättar att riksdagsgruppen börjar ta form och spaltar upp några mål att sikta mot. Och slutligen; Djävulskatten tipsar om hur man ser skillnad på näthat och relevant kritik.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,