Eftersom jag inte är med i facebook själv, skummade jag mest bara igenom nån artikel om gratisapplikationen “Suicide Machine” (självmordsmaskinen) när den drogs igång för lite sedan. Ett småkontroversiellt namn kan tyckas, men syftet är att radera aktiviteter på facebook (och andra sociala siter) så att man kan “ta tillbaka sitt liv”. Facebook har nu tagit till juridiska hotelser och blockerar funktionen. Hela historien ser lite konstig ut. Själv undrar jag — får man inte lämna facebook på egna villkor, eller? Facebook gjorde i vilket fall som helst om sina regler häromsistens vilket diskuterats lite varstans och här kan du läsa en rätt intressant intervju med en FB-anställd, som visserligen är anonym, om hur saker och ting funkar.

Det visar sig att bilderna från nakenskanners visst kan sparas och skickas till skillnad mot vad TSA sagt tidigare. Personligen är jag inte förvånad, såklart att det måste gå att spara på grejerna, men man har inte velat låtsas om att maskinerna kan ex. utsättas för hackers eller rent av personal som vill göra sig en hacka (om ordvits ursäktas). Det är nog bara en tidsfråga innan bilder börjar dyka upp i tidningar på kändisar, misstänker jag. Eller siter dras igång med NILFs…

Det råkade bli en lattjo kontrast till hur man inte kan styra över hur ens egna privatliv eller nakna lekamen kan exploateras när jag satt och läste runt: Trycket från upphovsrättsindustrin ökar som vi vet, inte minst manifesteras det genom Acta-avtalet. Den här månaden hade Ray Bradburys “Fahrenheit 451” kunnat finnas i den publika domänen om man ser till premissen författaren hade när han skrev boken. I USA kommer inga verk att vara tillgängliga för allmänheten förrän tidigast 2019 p.g.a. förlängda skyddstider mot när verken publicerades. Föräldralösa verk upplevs vara icke-önskvärd konkurrens för nya verk av lobbygrupper för upphovsrättsorganisationer så det blir en extra spinn när man funderar över motiveringarna bakom upphovsrättsindustriers agerande.

Hoppas ingen har missat Herr Klokboks funderingar kring hur vi förslavat tiden.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,