Dagens stora snackis misstänker jag är Googles hot om att lämna Kina. Det sägs att den kinesiska regeringen hackat människorättsaktivisters konton på gmail, bl.a. vilket gjort att Google upplever sig inte känna sig bekväma med att tillhandahålla sina tjänster där längre. Hos Nikke läser jag en lite längre förstanalys av händelsen att censurfiltren redan verkar vara borttagna i (enligt blogge i kommentarerna nedan stämmer det inte). Göran, Emil och Berinder kommenterar, liksom även xor som tar upp det “cyberpunkiga” i en megakorporation som för ett informationskrig mot en nation. Sandra undrar i sin tur om detta är ett datalove statement. Blogge, allas vår kinaexpert, pekar på en sak jag själv tänkte när jag läste Googles uttalande — att det lika gärna kan ses som ett statement riktat mot utvecklingen i väst. Det här sätter i alla fall censurdiskussionerna rejält på kartan igen.

Hos Göran kan man dessutom läsa om det (tillfälliga?) hjärnsläpp man måste ha haft på svenskans redaktion angående den här nyheten. Rubrik och ingress går att läsa som att upprätthållande av mänskliga rättigheter är ett bakslag, för att britterna fick underkänt för sin antiterrorlagstiftning, något som väl egentligen borde ses som en framgång trots allt. Som scaber formulerar det: de verkar ha en skum uppfattning om vad ett bakslag är.

Som jag skrev i kommentarerna hos Jardenberg; jag blev faktiskt förvånad över min reaktion över hans tilltag att visa betaltransaktioner genom ett nytt verktyg han provar på — han kunde lika gärna ha lagt ut en nakenbild på sig själv. Det slog mig sen att kanske kommer vår sista(?) utpost i försvaret mot det alltmer frammarcherande kontrollsamhället att vara att lägga ut precis all information om oss själva. Hur bättre defusera ett informationsövertag än att göra all information tillgänglig för alla? En rysare på sätt och vis och något jag kommer att fundera på länge, misstänker jag.

En nyhet som har potential att bli en god sådan, kan man läsa om hos Christian Engström. EU-kommissionären Viviane Reding sa att hon ville skilja åt frågorna om fildelning och piratkopierade produkter (ex. väskor och klockor) vilka ofta blandas ihop i en salig röra i lagstiftningspaketen. Denna inställning skulle kunna leda till att Ipred2 skrotas med lite tur.

Sen hoppas jag att ingen missar det tyska Piratpartiets “fleshmobb” som dök upp på en flygplats och manifesterade mot nakenskanners, “ni måste inte skanna oss, vi är redan nakna”:

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,