Efter det att Google gick ut med att de vill kunna köra ocensurerat eller inte alls i Kina har många olika reaktioner dykt upp. Detta dels pga intrång i människorättskämpars gmail-konton och en utbredd IT-spionverksamhet mot amerikanska intressen. Bland annat har ett antal kineser lämnat blommor utanför de kinesiska kontoren för att tacka för att man på det här viset belyser problematiken med censur.

I olika sociala media har det naturligtvis diskuterats mycket — där inte minst kineser säger adjö till Google på olika sätt. Ett uttryck har florerat särskilt mycket (min översättning):

Facebooks synd är att det hjälper folk att lära känna folk de vill känna. Twitters synd är att det tillåter folk att säga det de vill säga. Googles synd att att det låter folk hitta det de vill hitta. Youtubes synd är att det låter folk se det de vill se. Så de är alla utsparkade.

Nyheten har inte bara skapat positiva reaktioner, skivad lime ifrågasätter exempelvis om Google är de människorättsförkämpar de utger sig för att vara. Sandra har luftat liknande tvivel.

Douglas Rushkoff anar lite ugglor i mossen och undrar om utspelet möjligen kan dölja ett större problem som inte redovisats. Han känner rädsla för att anledningen att Google känner till att den kinesiska regeringen ligger bakom de olika IT-attackerna är för att Google själva gett dem nyckeln att kunna genomföra dylikt.

Google har även dragit igång en uppgradering av gmail i syfte att göra servicen säkrare.

Ledarsidan på svenskan tar upp dilemmat med att etablera verksamhet i ett land som idkar censur och gör en koppling till Telia som Blogge tar sig an i en kommentar. I svenskan kan man dessutom läsa om att Google-hackare använde sig av en säkerhetssvaghet i internet explorer.

Dessutom: Louise har gjort en intressant jämställdhetsspaning med hjälp av Google. Google har dessutom uppdaterat sina satellitbilder över Haiti p.g.a jordbävningen. (Du kan förresten sms-a AKUT NU till 72900, för att skänka 50 kronor om du vill hjälpa till angående Haiti.)

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,