De senaste dagarnas diskussion om processen kring primärvalet i Piratpartiet gav mig anledning att fundera över något som är ganska vanligt förekommande inom partiet: det svaga självförtroendet i relation till “vad andra ska tycka”. Inte sällan motiveras rädslan för felsteg med hur media skulle kunna använda det.

I Piratpartiet får vi göra fel, det är en grundförutsättning för att vi ska kunna göra saker annorlunda. Utan det ena faller det andra: Får vi inte göra fel får vi inte göra annorlunda. En ytterligare lika viktig förutsättning i detta är förmågan att se och erkänna när vi gör fel. En oerhört viktig triangel av bärande pelare för vårt arbete.

Vi måste som organisation sträva efter att göra så att det känns rätt för oss, det måste alltid vara vårt självklara fokus. Att säga att vi kan få problem med andra är att nedvärdera vikten av hur vi själva vill ha det och riskerar fastna där. Om vi inte gillar något så är det för att vi inte gillar det, inte för att någon annan eventuellt inte kommer att gilla det. Jag upplever det som en otroligt viktig nyansskillnad och väsentlig för att uppnå ett sunt självförtroende som parti.

Det är inte ens säkert att vi skulle få särskilt mycket stryk för vår annorlunda approach till politiskt arbete. En klok man sa till mig; “andra ser oss redan som pajaser”. Det är ganska viktigt att förstå att vårt sätt att göra saker genom otraditionella metoder redan skapat ett utrymme för oss att verka i. I praktiken innebär det att “andra” inte förväntar sig tillnärmelsevis lika mycket av oss som vi ofta gör av oss själva. Det är helt enkelt inte lika kontroversiellt när vi klantar oss  som när andra gör det.

Som folk har vi blivit uppfostrade att tappa andan när någon protesterar öppet ur de etablerade partierna. Traditionellt har det alltid handlat om slutna led och det har setts som lite kittlande, lite kontroversiellt, när någon valt att gå utanför ramarna och ifrågasätta. Såklart andra partier har interna diskussioner och motstående åsikter — de är varken mer eller mindre människor än oss andra. Systemen de byggt upp för detta tacklar det dock, men vi har valt en annan väg, öppenheten.

Utrymmet finns för oss, vi har skapat det själva och det vore jättedumt om vi inte tar chanserna när de dyker upp. Det viktiga är att vi som organisation känner att det här är något vi tror på och vill ha och då kan vi dessutom argumentera för det när vi ifrågasätts.

Att det är viktigt att tänka på hur vi framstår generellt är självklart — vi är ju beroende av att folk ska rösta på oss. Men då ur synvinkel — det vi handlar om är det vi vill andra ska känna till. Som exempel; det där med att Piratpartiet har tänkt sig avskaffa upphovsrätt som koncept, ett vanligt förekommande missförstånd, när vi egentligen vill uppdatera upphovsrättslagstiftningen att bli mer samklang med samhället idag och kanske framför allt att det inte ska kunna utnyttjas som verktyg för att införa ett kontrollsamhälle. Det är svårt att styra över när folk fått en felaktig uppfattning om partifrågor, men är ett fenomen som alltid kommer att behöva tacklas.

Vi kommer som parti kritiseras — det finns inga genvägar förbi det. En del kommer att hålla sig till sak andra kommer inte göra det. Det kan vi inte styra över. Det enda vi kan kontrollera är att vi har argumenten och tron på oss själva för hur viktigt vårt arbete är.

Jag tycker inte vi ska vara rädda för media alls, en hälsosam respekt räcker. Vi ska undvika att låta oss styras av vad andra kan tycka, även om vi absolut behöver tänka strategiskt. Det måste finnas en hälsosam balans där nånstans.

Vi bygger en politisk organisation i detta ögonblick, med varje kommentar och dialog. Vi kommer att, och har, hänvisats till som exempel på hur man kan göra. Vi är viktigare än vi tror. Vi behöver fundera på hur fler ska kunna delta i dialogen, hur man löser det tekniska så att det passar med det mänskliga. Vi behöver lära oss hur man uppnår resultat utan hotelser och konflikt som jag ser som ett arv från det traditionella.

Vi har mycket att göra och behöver tro på oss själva när vi genomför det. Vi måste våga tillåta fel för att kunna landa rätt i slutändan.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,