Henry Rouhivuori går igenom sina erfarenheter om att lyfta den västra regionen i primärvalet till Piratpartiets riksdagslistor. Vill du också gästblogga här? Skicka ett mail mig! //emma

GÄSTBLOGG: Sista dagen på Piratpartiets kandidaturstid loggade min kompis Kari Naumanen in på Pirateweb och lade upp sin kandidatur. Härligt nu fick jag ett namn att rösta på. Jag började fundera på om jag skulle föra en kampanj åt honom så att det blir fler än jag som röstar. Det började med att jag la till en text i min signatur på Piratpartiets forum. Då gällde det att posta där det syns som mest t.ex som första kommentar på ett nyhetsbrev. Efter några dagar kom jag på att lägga upp en kandidattråd åt min kompis. Detta hände innan primärvalet öppnade.

Måndagen den 14/12 klockan 01:02 kom det ett mail från Rick att primärvalet hade öppnats och på förmiddagen gjorde Björn Felten ett medlemsutskick till västra distriktet där det uppmuntrades att rösta och även att rösta lokalt. Det kom kritik mot utskicket från högre ort inom partiet.

Samtidigt så öppnades en forumdel för listor (syns inte för oinloggade besökare) där jag inspirerad av mailet jag fått samma dag postade en västlista klockan 18:41. Syftet var att lyfta fram Kari lite mer men jag var noga med att göra listans helhet till distriktets bästa. Jag mindes att emma på opassande tar emot gästinlägg så jag lyckades efter lite putsande på texten (jag är inte van bloggare) till slut med gästinlägget.

Inlägget gick de vanliga vägarna genom Piratpartiet Live! Det framkom ingen kritik mot kandidatordningen på listan efter publiceringen. Jag ansåg mig då ha lyckats ta fram en lista som de flesta accepterade.

Sedan hände något intressant efter jul. I ett funktionärsbrev skrev Rick om ett icke förutsett utfallsmönster på valresultatet. Ja, Anna Troberg och Rick Falkvinge provkörde valet med jämna mellanrum. Jag började spinna på att Väst ligger högt, mycket högt i rikstoppen. Dagen efter fick jag någon sorts bekräftelse. Västra distriktet toppade valdeltagandet.

Två veckor innan stora dagen hade både Öst och Syd postat sina listförslag på forum och bloggar. Öst bjöd på en överraskande kandidatordning och Syd på en stark lista. Jag kände att Väst därmed säkrat förstaplatsen. Lyft dina kandidater, jag hjälper dig! skrev maloki i ett blogginlägg 10 januari. Det var början på en vecka där man kunde skicka in egna listor som maloki presenterade på sin blogg. Jag lyfte såklart Kari Naumanen.

Rick Falkvinge postade också den 10 januari ett meddelande på Twitter som innehöll en länk till aktuell statistik hur valkretsarna låg till i valdeltagande. Då ledde Norrbotten och Väst hade minskat sin andel av rösterna räknat distriktsvis. Jag sänkte då min förhoppning till tre riksplatser vilket var högre än utgångsläget innan jul då jag hoppades på två eller fler. För att ytterligare höja valdeltagandet gjorde Väst ett medlemsutskick 12 januari. Alla medlemmar i distriktet hade några dagar innan givits möjlighet att skicka in en länk till exempelvis ett blogginlägg, foruminlägg eller annat. (Kari Naumnanen, Alingsås)

Kari fick 19 röster.  Det räckte inte ända fram. Väst fick ej heller någon av de tio riksplatserna, men väl riksdagsplatser från de lokala platserna på valsedeln senare i höst när partiet kommer in.

Dom lokala kandidaterna fick följande positioner på valsedeln:

2. Tess Lindholm, 19 år, Partille kommun
4. Kalle Vedin, 26 år, Göteborg Centralt
6. Björn Felten, 62 år, Hisingen
8. Marie Axelsson, 24 år, Forshaga kommun
10. Olof Bjarnason, 31 år, Mölndals kommun
12. Mika Sjöman, 30 år, Göteborg Öst/Nordöst
14. Björn Odlund, 27 år, Borås kommun
16. Jacob Hallén, 52 år, Göteborg Centralt
18. Anna Sturkell, 27 år, Lidköpings kommun
20. Fredrik Moberg, 36 år, Göteborg Centralt
21. Disa Fanto Börjesson, 18 år, Mölndals kommun
22. C Magnus Berglund, 48 år, Karlstads kommun

Tack alla som röstat och tack alla som hjälpt till att göra min västlista synlig och tack till Björn Felten som tidigt peppade västra distriktets medlemmar till att gå in och rösta.

//Henry Rouhivuori

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,