Acta-runda: På Iptegrity kan vi läsa att det nu är officiellt: Acta innebär att EU-lagar måste göras om. Dessutom har kommissionären Barnier lagt till en ny prioritet med handelsavtalet: att utrota fildelning från internet. Mike Masnick på Techdirt gör jämförelser mellan Acta-avtalet och kinesernas internetcensur och det ser inte särskilt smickrande ut. Det är bara att konstatera att allt handlar om att förvägra internet som verktyg för människor att använda sig av på annat än påbjudet — politiker har fastnat i resonemang som bara lämnar utrymme för ett internet som ett slags kabel-tv. Toppstyrt utbud vad det än kan gälla.

I Italien har man tänkt sig att personer som vill ladda upp en film på nätet ska inneha tillstånd från staten först. Det ska fungera ungefär som för tv-bolag, man ska ha utsändningstillstånd och den bakomliggande tanken är att kunna förhindra uthängning av människor online. Tydligen funderar man även i Frankrike på att införa dylika regler. Nu verkar de här planerna bryta mot ett existerande EU-direktiv, men om Acta är något att döma av..?

Missa inte hur tysk tv drog ner brallorna på förespråkare för nakenskanners. Det är på tyska, lite finns översatt i en tråd på Piratpartiets forum. Testpersonen som skannades hade lyckats gömma några vardagsämnen som tillsammans kan blir explosiva, bland annat i munnen. “Inget system är perfekt”, säger den stackars engelsktalande nakenskanner-föraren. Det förhindrar inte USAs säkerhetsminister (visste inte att det fanns en sån minister faktiskt) att sätta tryck på EU att införa dylikt på flygplatserna.

Cecilia Malmström vill se över datalagringsdirektivet, ett välkommet initiativ får man väl säga. Carl Bildt tänker sig vara med 2010 och försvara friheten på nätet. Det ska tas fram principer för yttrandefriheten på internet.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,