Först och främst: det händer att folk frågar mig vad rss-flöden är för något, så kanske ska lägga in en (och helt och hållet min personliga otekniska) förklaring. Det funkar som en prenumeration: Jag vill få ett hojt varje gång en site jag följer har uppdaterats, så slipper jag gå dit och kolla manuellt. (Siten kommer till dig istället.) Det går att använda tekniken till allt möjligt har jag förstått, nån har säkert lust att berätta om det i kommentarerna.

För ändamålet “följa siter” använder jag i vilket fall som helst google reader så jag kan logga in från vilken dator jag än befinner mig vid. Har du redan ett gmail-konto eller har ett konto på google öht, så är det bara att köra igång. (Och det finns flera olika rss-läsare skulle du känna dig sugen på att prova nåt annat än att lägga alla ägg i googles korg.)

rss

Hur hittar man rss-flöden då? Du kan se det längst upp bredvid adressen i din browser (typ, IE, Mozilla, Safari, Opera el.dyl.) Du kan kopiera in rss-adressen du får när du klickar på symbolen i läsaren. Eller, som i fallet google reader, knappa in site-adressen och låt google leta upp rss-flödet åt dig automagiskt. Skulle tro att de flesta läsare funkar så.

När man bitits av bloggsvängen är det ovärderligt att ha rss-flöden, det förhöjer och förenklar nöjet. Det kontinuerliga läsande av ett gäng bloggare blir otroligt bekvämt på det viset. (Även om man nog ska se till att skutta in på bloggarna och delta i kommentarsfälten såklart, annars blir det lite trökit.) Självklart funkar det när det handlar om nyhetssiter eller andra siter som uppdateras mer eller mindre regelbundet. Vill du prenumerera på en tidnings olika redaktionella sektioner kan du göra det, osv.

rss_iconMen det har också en baksida, som allt annat här i världen. Det kan tendera att bli lite för mycket flöden om man inte passar sig. Att se att det är 40 inlägg sedan man sist kollade är okej, när det står “1000 olästa inlägg” eller mer, så blir det liksom inte lika roligt. Många flöden kräver ett arbetsschema som tolererar att man kan gå in och läsa flera gånger per dag.

Jag har just tagit bort ett gäng flöden i min rss-läsare, dvs slutat följa vissa och det var svårare än jag trodde. Nånstans tänkte jag att “om jag faktiskt inte läser inläggen på bloggen kan jag ta bort flödet” som plan för urvalet, lät ju ganska enkelt.

Men när jag satt och pulade insåg jag att jag hoppat över en del bloggar för att jag inte hunnit läsa alla, för att det varit så lång backlogg och anledningen att ta bort flöden var ju för att jag skulle hinna… ja, ni inser hur jag drabbades av lite beslutsångest. Men, men, det går alltid att lägga tillbaka flöden — problemet har inte varit att lägga till flöden, precis.

Jag har nu 177 prenumerationer. Om det är mycket eller lite lär jag väl märka om ett tag.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,