Om du undrar varför det inte blivit några nyhetsgenomgångar på sistone så är det för att jag har haft alldeles åt helsike för lite tid för att läsa. Farmor Gun (som jag hoppas får gratulera till Stora Bloggpriset onsdag kväll) har däremot en massa läsvärt hos sig, så titta över till henne efter att ha läst nedanstående gästinlägg. Det är Anders som har lite funderingar kring det där med att rösta, efter att ha sett lite inlägg där visioner efterlysts. Vill du också gästblogga här? Maila mig i så fall. //emma

GÄSTINLÄGG: I min framtidsvision ser jag ett annat sätt att rösta. Med nuvarande system så har varje röstberättigad person en röst som kan läggas på ett enda parti. Enkelt förvisso men är det optimalt ? Det tycker inte jag.

Det är nog inte många personer som till 100 procent sympatiserar med ett enda parti och inte alls med de andra. Personer, som inte har något parti som helt stämmer överens med sin övertygelse, kommer att ge ett större stöd till det parti de röstar på än de egentligen skulle vilja. Dessutom kommer de att till viss del ”svika” partier som de har vissa sympatier för men inte kan rösta på.

En möjlig förändring är att man får rösta på flera partier. Hur många som helst men endast en röst per parti. Ju fler partier man röstar på, desto mer urvattnad blir ens röstning. Detta känns något bättre men inte riktigt tillfredsställande.

Det finns en ännu mer intressant idé. Fortfarande en röst per person men man får fördela den fritt! Till exempel 0.7 på pp, 0.2 på mp och 0.1 på v. I framtidsvisionen så kan man naturligtvis rösta digitalt och då är detta störtenkelt att genomföra. Även vid röstning på det gamla sättet, med papper, så skulle det vara lätt genom att helt enkelt skriva sina andelar på en röstsedel.

En kontroll måste förstås göras så att summan inte överstiger ett. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett krav att summan ska bli exakt ett. Man kan tänka sig att tillåta en lägre summa. Även med detta system så kan man förstås urvattna sin röstning, genom att ge många partier en lika stor (liten) andel.

Hur skulle ett sådant system påverka valresultatet ? Till en början tror jag att det skulle gynna små partier, till exempel PP. Ett sådant system känns för mig mera rättvist och det skulle troligen underlätta för många att rösta. Personer som idag tvekar mellan olika partier och våndas över vilket de ska välja kan helt enkelt fördela sin röst över flera partier. Riktigt små partier som idag ligger under spärren kan få röster som de annars inte skulle fått.

Idag riskerar ens hela röst att gå till ett parti som inte kommer in i riksdagen och då kanske man väljer ett etablerat riksdagsparti för att rösten inte ska kännas bortkastad. Med möjlighet att fördela rösten så kanske det inte känns lika svårt att riskera en del av den. Det kanske även skulle minska ”Broder fyra procent”-syndromet ? (Fyraprocent-spärren är i sig en sak som kan diskuteras i ett framtida röstsystem.)

/Anders

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,