En DC-hub fungerar ungefär som att en massa datorer kopplar upp sig mot samma plats. I själva tekniken ingår ett chattfönster och sen kan man söka filer som letas upp från alla uppkopplades datorer. Man väljer en fil och laddar ner den. Jag har själv inte varit medlem i någon på evigheter så ber om anstånd om jag missat något väsentligt förklaringsmässigt.

En gång i tiden satt vi dock ett gäng i en sådan och den användes mest av sociala skäl, vi satt och snackade om allt möjligt. Att dela med sig av de filer man hade i en speciell katalog för ändamålet kom liksom på köpet. Faktum är att dela filer är till stora delar en social grej vilket är varför ämnet är så tätt sammanknutet med integritetsfrågan. Det är bara att se på glädjen över att dela med sig av länkar för att få en aning om psykologin bakom på sätt och vis.

De gånger jag hängt i DC-hubbar har jag då aldrig stött på fenomenet “kunder” emellertid. Ordet som används i nyheten om razzian som genomfördes härom dagen. Ingen har riktigt kunna svara på hur det ordet hamnat i det sammanhanget. Ett litet oskyldigt ord som spinner bort det sociala bakom fildelning, månne?

Hur som haver ger nyheten oss alla anledning att fundera över proportionalitet och som Mackan skriver så himla bra — vilka de riktiga kostnaderna för fildelning är, vilket även Ravenna och G-E-O funderar över. För visst är vi väl som medborgare tillåtna att ha åsikter om var resurserna i samhället ska hamna?

Kanske handlar ordet kund om en undermedveten koppling till “konsumentmakt”. För en annan grej som fick mig att höja på ögonbrynen häromdagen var nyheten om att Filminstitutet nu ska “slå piraterna” genom att, ptjaa, ge dem det de vill ha?

Jag misstänker att det är rubriksättaren som varit lite kreativ eller nåt. Men nog en viktig, om än omedveten, aspekt i diskrepansen i hur folk känner för de här frågorna och hur de behandlas av stat och myndighet.

Vi kommer såklart behöva fortsätta härja om rätten till privat kommunikation och att få tillgängliggöra oss information utan kontrollerande insyn, så länge det handlar om att vi “måste slås”.

Uppdatering: Fler razzior på gång tydligen. Denna gång märker jag orden “den illegala marknaden“.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,