Med tanke på det intellektuella lågvattenmärke texterna visar prov på (kamrat Sigfrid!?!?) så undrar jag nånstans om antipiratbyråns nya blogg är en fejk. Å andra sidan, är det inte fejk, så gör byrån samhället en stor tjänst, kanske större än de tänkt som visar sina tankar klart och tydligt med en retorik, som till delar nästan slår satir vi sett tidigare. Det är i slutändan ett bra och välkommet initiativ att få se vad som driver några av de som har pipeline till lagstiftare och bör bara uppmuntras.

Det börjar bli mindre och mindre självklart att de där intressegrupperna faktiskt har på fötterna. Nu senast kunde vi läsa om independent-filmen Ink som när de upptäckte att de vara populära på fildelningssiter omfamnade de möjligheten istället för att skicka polisen på dem. På de nya fansens inrådan satte de t.o.m. upp en donationsmöjlighet på hemsidan.

I Australien har särintressena rönt stora framgångar med lagstiftarna. Det är därför ett stort bakslag för dessa att ett domslut slagit fast att internetleverantörer inte har någon anledning att utföra upphovsrättsindustrins önskemål om restriktioner mot fildelare. Så här skriver bl.a. domaren i sitt beslut (min översättning) där han försvarar budbärarens roll, för att förklara bittorrenttekniken:

[…] filen som delas i svärmen är skattkistan, bittorrent är skeppet, torrentfilen är skattkartan, The Pirate Bay tillhandahåller skattkartor utan kostnad och trackern är en vis gammal man som behöver konsulteras för att förstå skattkartan.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,