Jag känner nånstans empati för de som varit stora förkämpar för integriteten men som ändå drar igenom datalagringsdirektivet samtidigt som frustrationen växer i mig. S-V-MP har kommit överens om att dra igenom direktivet efter valet i höst. S, som ju via Bodström är föräldrar till det här direktivet. Införandet av det har ju som bekant skjutits på av alliansen för att slippa ha det som valfråga och stora böter har utdömts. Men avloppsdirektivet, det behöver vi inte böta för att inte ha genomfört? Det är också ett dåligt direktiv, men å andra sidan handlar ju inte det om att sälja ut medborgares privatliv.

Nej, jag vill inte att datalagringsdirektivet ska föras in. Men hela den här historien är så fel på så många plan att det svindlar: Politiker som låter påskina att det är ett tokigt paket trots att de dragit igenom det själva. Böter som utdöms som om det vore princip när andra direktiv ligger i träda utan så mycket som att ett ögonbryn höjs. En regering som är beredd att betala massor av skattemiljoner för att slippa den valfråga de rimligen borde ta.

Som jag ser det så är det bara att ignorera vad andra bestämt och vi betalar dyrt för — för mig är det här en valfråga. Inget riksdagsparti har kunnat leva upp till medborgarnas behov i integritetsfrågorna och det ska de inte kunna betala för att slippa ta ansvar för. Med mina pengar, gu’bevars.

Lite goda nyheter, Swift-förslaget blev nedröstat i EU-parlamentet. Jag misstänker dock att inte amerikanarna känner sig uträknade för det, men lite glad tänker jag vara en stund för att vi säger nej, för en gångs skull. Mark Klamberg tipsar Cecilia Malmström om några saker hon bör tänka på när hon tar den här frågan vidare.

Telia Sonera har beviljats prövningstillstånd i hovrätten för Ipredfallet de fälldes för.

FMSJ tipsade härom dagen om hur man i South Carolina infört registreringsplikt för omstörtande verksamhet. Ja, det är precis så absurt som det låter. Nu verkar det som att iTunes slagit till i samma sfär av tokigt tänk: Om du är anklagad för terrorism av den amerikanska regeringen har du inte tillåtelse att använda dig av iTunes. Jo’råsåatteeee….

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,