Läser Pär Strömbäck i DN som utnämns till internetexpert, minsann i sin presentation. Det är nog lite av ett tecken i tiden, på sätt och vis, när de som arbetar för att stigmatisera, styra upp och kontrollera saker anses vara “experter” och resten av oss, som faktiskt redan lever i det samhälle som efterlyses i texten, indikeras vara kriminella anarkister bara av att finnas där. Förhoppningvis har ni inte missat det där med att Pär Strömbäck faktiskt företräder en s.k. Trojansk Häst med sitt Netopia. Det är väsentligt att komma ihåg med tanke på den historiska insats de står för när det gäller glappet mellan samhällsutveckling och lagstiftning.

I Aftonbladet kan man läsa lite om “hur domen påverkat oss” så här ett år efter rättegången mot The Pirate Bay. Det stämmer att folk har blivit försiktigare, i alla fall i min omgivning, men som Rasmus Fleischer poängterar i ett citat i artikeln innebär det inte att fildelning per se sjunkit. I min vardag handlar det t.ex. om att den flyttat in i andra kanaler. Bland annat ser jag själv hur det flyttat in allt mer i privat kommunikation, många är de som frågar varandra direkt om nån har tillgång till filer och en allt vanligare diskussion är användning av s.k. anonymiseringsverktyg.

I Aftonbladet kan man också läsa Farmor Gun, Sandra och Annas inlägg om poliserna i Hornstull, eller rättare sagt, hur viktigt det är med rättssäkerhet. Det är inte helt självklart vilka lagarna är till för alla gånger och det är en viktig fråga. Thomas Tvivlaren har roat sig med att rota fram rubriker om polisiära övertramp av olika slag och knyter ihop det med hur illa det passar med förtroendet givet i och med datalagringsdirektivet.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,