Trevligt av SL att sänka priset på månadskortet efter senaste veckans problem. De har ansträngt sig för att sprida den här informationen, med debattartikeln på DN, helsidesannonser osv. Men, de glömde att berätta det för återförsäljarna. I alla fall för min återförsäljare.

När jag glad i hågen i morse skulle köpa månadskort fick jag allt lov att betala fullpris. Personalen i kiosken hade visserligen läst om det också, men kunde inte på de grundvalen sänka priserna, sa de. “Kanske bjuder de på en extra vecka resdagar sen?”, föreslog affärsinnehavaren som ändå ville vara hjälpsam nånstans.

Vi konstaterade i alla fall att detta på sätt och vis blev ett litet fint prick över i-et. Förhoppningsvis dyker det upp inte allt för motsägelsefull information om hur det här är tänkt att fungera, snart nog…

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,