Jag har skrivit tidigare om hur upphovsrätt används för att tysta kritik. Wikileaks, t.ex. blev beordrad att stängas av en domstol i Kalifornien för att någon använt siten för att läcka några dokument från bankgruppen Julius Baer. Ett sätt att kringgå allmänintresset alltså, är att hävda upphovsrätt på olika handlingar för att förhindra insyn. Nu senast använde sig Microsoft av upphovsrätt som argument för att kunna få bort information på siten Cryptome.org de inte vill ska finnas tillgänglig för allmänheten, angående sina vanor att spara information om sina användare.

acta1Tor på Upphovsrättsträtan har grävt och knutit ihop lite information angående Johan Axhamn som är aktuell i en intervju Mark Klamberg tar upp. Där säger Axhamn att ACTA-avtalet inte kommer att påverka svensk rätt, ett argument som setts debunkas internationellt redan tidigare. Det är nog lite bra att vi vet inställningen hos de svenska förhandlarna även om det nu inte är uppmuntrande läsning. Klamberg tipsar också om att ACTA ska avhandlas av EU-kommissionen den 22 mars. I EU-parlamentet har man för övrigt lyckats debattera ACTA samtidigt som man ignorerat elefanten mitt i rummet.

En intressegrupp som står bakom ACTA-avtalet dessutom, IIPA, har försökt damma av kommunismskräcken vad det verkar, genom att påstå att tipsa om öppen källkod är anti-kapitalistiskt. Faktum är att öppen källkod av dessa hävdas vara värre än piratkopiering (och det har vi ju fått lära oss hur illa det är, gu’bevars). Det är länder vars regeringar har rekommenderat statliga myndigheter att använda sig av öppen programvara istället för inlåst som inspirerat detta uttalande från lobbygruppen som vill att USAs regering ska utöva påtryckningar mot sådana länder.

Goda nyheter, är nog dock att svenska FRA-lagen ska granskas av EU eftersom lagen kan strida mot rätten till “fri rörlighet”. Härom dagen kunde vi dessutom läsa att Ryssland kan ha hittat ett sätt att kringgå FRAs avlyssning genom att gå förbi Sverige. Ryssland användes bl.a. som ett argument till varför det var viktigt att avlyssna all trafik som passerade Sveriges gränser.

terminator_movie__2_Missa inte: Rick Falkvinge vann Guldmusen och trots att det säkert går att skämta loss rätt fint kring det nöjer jag mig med ett stort, välförtjänt grattis. Jan-Olof gör en vardagsspaning och reflekterar hur farligt resignation kan vara. Jim Keyzer är förresten i ropet igen kan man läsa om hos Satmaran och Futuriteter. Christian Engström tillhandahåller lite mer bakgrund till varför detta är intressant.

Och sen har väl ingen missat att det är, typ, skillnad mellan upphovsrätt och upphovsrätt, när det handlar om Voddler?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,