Idag är egentligen en bra dag, riktigt bra till och med. Nu vänder både Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet i frågan om datalagringsdirektivet. Den tyska domen i författningsdomstolen gjorde susen för C, (V hade redan beslutat det i fredags berättar Kalle Larsson i kommentarsfältet) och idag skriver ett antal representanter från MP att den tidigare uppgörelsen nu är uppriven.

Vi blev glada och till och med solen sken i sympati idag. Jag tycker det är dessa politiker väl unt och önskar de får känna på den här sortens ideologiska glädje fler gånger. Jag hoppas dessutom att det här ska ge mersmak för kommande informationspolitiska matcher. Jag menar, vi har ju exempelvis det där med att FRA-shoppen är på gång att slå upp portarna.

Nu slänger jag mig med ett uttryck som kanske inte alla hänger med på, men med FRA-shoppen menas att det som FRA gör, som var utlovat att vara begränsat till vissa situationer har vi länge varit rädda för skulle ändamålsglida till andra användningsområden. Vilket såhär tre månader sedan lagen började gälla redan är aktuellt.

Men självklart bar det sig inte bättre än att jag lyckades tappa humöret helt. Thomas Bodström. Som tycker att datalagring “måste regleras”. Ekot från språkbruket när FRA-debatten gick som hetast är påtaglig. Det är en fullständigt idiotisk formulering och alldeles uppenbart designad att rakt upp och ner lura människor. Han har sagt det tidigare:

– Datalagring är något som innebär att polisen kan spåra personer som varit i kontakt med varandra. Det är uppe i vartannat mål. Det har använts i alla tider och har varit oreglerat, därför anser vi att det är viktigt att man reglerar de här sakerna, säger Thomas Bodström.

Som min vän Johanna sa: well, med en bred definition av ‘datalagring’ så kan det sägas att redan de gamla babylonierna… Hur breda definitioner ska man köpa? Kanske dags att börja reglera nyspråket. För när Bodström snackar reglering av datalagring menas definitivt inte skyddsåtgärder för medborgarnas rättigheter, det kan ni hoppa upp och sätta er på. Precis som det inte handlade om det när signalspaningen skulle “regleras”.

Där solen tidigare sken så skönt faller Bodströms skugga in likt en gam över mina rättigheter. För att det han påminner om är den starka viljan att dra igenom såna här fasansfulla “regleringar”. Där reglering är synonymt med förbud mot privatliv.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,