Kanske är det symptomatiskt att jag läste hos Peter Andersson först, att jag nämnts i svenskans guide till politiska bloggar och twitter. Guiden ackompanjerar en artikel där Tobias Brandel plockat in citat där experter varnar för en smutsig valrörelse i år. Detta för att knuff la upp Peters länk till till (se widget i högermenyn). Förutom knuffportalen är även politometern ett ställe att hålla koll på den politiska sfären bland bloggare. Vi kopplar alltså “ihop oss” på olika sätt genom social media och saker sprids med vindens hastighet.

Det kan innebära att osakligheter får spridning som artikeln är inne på, men framför allt gör det att de som är intresserade kan vara med i matchen och påverka. För att exempelvis slå ner på osakligheter. Även tonåringar, som får en liten däng av Martin Gelin på slutet av artikeln, har chansen att bli hörda. Social media i sig har ingen agenda — men det är via de verktygen man kan hitta till människor man kan känna förtroende för. Förhoppningsvis blir inte det där med smutsig valrörelse en självuppfyllande protetia där människor ur olika grupper med politiskt intresse avfärdas i förkant. Det är upp till alla att ta nån form av ansvar för att agera schysst, vilket de allra flesta gör.

Som ett exempel på hur det sociala i media är den viktiga biten, det där med att koppla ihop, kan jag ta hur jag hittade till Vänstertekniks blogg där Rick Falkvinge får en utmanande fråga; hur kompromisslös ska man vara? Den hittade jag till via Piratpartiets live-sida, som även går att följa via twitter. Här tar jag tillfället i akt att ge min synpunkt även om frågan inte är riktad till mig:

Det finns tillfällen då man behöver vara kompromisslöss, det måste få finnas utrymme för det också. För att uttrycka det bildligt; Jag vill inte behöva utstå “lite lätt misshandel dagligen” för att “slippa få armar och ben avbrutna nån gång om året”. Ibland är det helt enkelt viktigt att kunna säga nej till ett helt koncept. Men visst är det viktigt att kunna kompromissa också, det ena utesluter tack och lov inte det andra.

Ett ytterligare exempel på hur det går att använda sig av internet är Anna Trobergs inititiativ att förändra Piratpartiets paroll till; Integritet Kultur Kunskap, som sedan fylldes på av Rick i ett mycket starkt inlägg. Den nya parollen har spridit sig genom organisationen i rekordfart och sättet det introducerades på är en förankringsprocess som är ojämförlig med tidigare möjligheter.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,