Ett antal undertecknare under paraplynamnet Kulturskaparna skriver i svenskan att de anser att det vore bra med nån fast avgift för fildelning. Men jag blir faktiskt lite förvirrad när jag läser den.

Det är ju en sak att tycka det vara en bra idé med nån slags fast avgift att erbjuda människor (vilket jag iofs inte håller med om även om jag inte utesluter att nån får bra idéer om dylika lösningar). Men en helt annan sak att utkräva _ansvar_ från nätoperatörer. Ungefär som att det vore vägverkets ansvar att ta hand om bilförsäljare? Vilket antagligen skulle tas emot med ett gapskratt.

Det står en del bra grejer i debattinlägget, missförstå mig rätt. Kanon att de inte tycker det är en polisiär grej, det där med upphovsrätt. Det är baske mig en fantastiskt bra grej till och med, att de säger det rakt upp och ner, det ska de sannerligen ha cred för.

Men varför inte dra igång tjänster själva, helt enkelt? Som de skriver vill ju folk ges möjlighet att stötta sina favvisar. Viljan finns ju, vi har efterlyst bra lösningar i åratal. Men det går inte att komma ifrån att det inte finns nån slags universallösning för alla kulturella uttryck.

Just det där med att skribenterna i svenskan kallar sig kulturskaparna är dessutom lite talande för problematiken, läs gärna Rasmus utläggning kring detta. Alla är kulturskapare idag, det finns enorma gråzoner att ta hänsyn till. Även jag är kulturskapare även om (eller trots att?) jag inte är officiellt ansluten till nån organisation.

Var drar man gränserna för fördelning av pengar ur det avseendet? Det finns massor av problem med avgiftstanken, det är bara att inse. Det är bara bra för en specifik grupp och inte för kulturen i stort, bättre då att dra igång sin tjänst för sina intressenter. I praktiken måste man fundera över massor av mindre, olika lösningar som är anpassade efter genre och person.

Här ställs vi dessutom inför ett förslag där i praktiken betalning ska utkrävas för fildelning via nätoperatörer, men fortfarande kunna bli anklagad för upphovsrättsbrott via exempelvis Ipred-lagen. Vi befinner oss i en situation där mäktiga amerikanska intressen kampanjar genom mer eller mindre oetiska metoder för utökad kontroll av internet och inga indikationer finns att de tänker sig vara flexibla eller så. Se bara på situationen där EU-parlamentariker måste slåss för att ens få se innehållet i Acta-avtalet, som enligt läckor ämnar införa än mer regleringar än vi har redan.

Förresten, var det nån mer än jag som tyckte det var märkligt att skribenterna verkar tro att det finns nån utbredd vilja att förbjuda upphovsrätt som koncept? Var får de sånt ifrån, liksom? Vilka är det artikelförfattarna argumenterar mot ur det avseendet?

Sen är det ju den där biten om att folk som fildelar är tämligen hämningslösa inköpare av kultur, har ett otal forskningsrapporter visat. Varför det bortses från ständigt, är en fullständig gåta. Upplevelseindustrin gör rekordår efter rekordår samtidigt som vi har den här bisarra debatten. Jag får inte ihop det.

Jag vill inte vara taskig på nåt vis i världen, men det känns som om vi (eller kanske rättare sagt nätoperatörerna) utpekas som ansvariga för en direkt dålig avtalssituation med förläggare och skivbolag. En lösning är att hitta alternativa inkomstkällor, vilket jag håller med om vore bra. Men även om jag vill stötta, för jag känner empati för de som upplever sig sitta i kläm i den här situationen, så tror jag inte på att göra nätoperatörer ansvariga.

Så mina råd till skribenterna blir: Dra igång ordentliga tjänster istället. Skippa DRM och annan skit som förvandlar kulturella upplevelser till tekniska mardrömmar. Se inte en nedladdad kopia som förlorad inkomst utan som potentiellt inkomstbringande, tro på statistiken ni lagt upp själva och satsa på oss. Fundera gärna över mikrobetalningar, det är absolut värt att kolla in. Varför inte inspireras av maskrosen och slänga ut massor av frön, ge större chanser att slå rot:

It’s dandelion seeds rather than mammals. A mammal produces a few offspring that take a lot of resources. A dandelion produces an awful lot of seeds because the cost in resources to the dandelion is small, but those that sprout, sprout.
~Cory Doctorow

* * *

Uppdatering: Nu har det dykt upp fler kulturskapare.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,