Gudmundssons kritik över Falkvinges ordval tyckte jag var både lite rolig och välkommen. Det är det som är hela grejen med öppenhet, att man kan se hur folk funkar och hur diskussionerna går. Inte en motsättning utan en förutsättning och där granskaren t.o.m. ingår i dialogen! Jag hoppas det dyker upp fler mediareaktioner av det här slaget.

Makthavare.se tror jag i alla fall var först med att peka ut diskussionerna som tar upp att det grälas. Jag hamnade i en liten diskussion med Andreas på twitter om hur det känns när folk i partiet grälar inför öppen ridå. Lite som att se ens föräldrar gräla, som Andreas uttryckte det, tror de flesta känner igen sig i den känslan. Det ställer krav på de som deltar i diskussioner att fundera över hur det påverkar andra.

Men det ställer faktiskt lite krav på oss också, som har möjlighet till insyn slog det mig. Nu när teorin äntligen blivit praktik. Vår reaktion och hur vi hanterar det påverkar också hur öppenhet som politiskt koncept utvecklas. Vi har också ett ansvar för att öppenhet förblir en hög prioritering.

Piratpartiet går i bräschen för öppenhet och försöker i största möjliga mån leva som de lär. Det finns såklart massvis med olika saker som kan göra en nervös, inte minst PR-mässigt. Men det jag varit mest rädd för, i längden, är att öppenheten driver fram en “tillrättaläggande” kultur. Där alla försöker vara “perfekta” vilket skulle innebära att vi landar på samma plats vi lämnat.

Vi är väl i nåt av en övergångsperiod. Står med en fot i det slutna, vilket de flesta politiska partier är nånstans (och då menar jag inte att vara kritisk, det beror ju på de förutsättningar partier växt fram ur). Och så står vi med en fot i det öppna, en ny och fantastisk möjlighet som vi behöver lite olika tid att vänja oss vid och klura ut hur det funkar.

En sak som känns lite nytt i det nya är att vi verkar ha lärt oss ta det med ro när några grälar offentligt. Egentligen vill jag inte upphöja gräl som nåt charmigt eller eftersträvansvärt, det är nog bra om man försöker vara lösningsorienterad generellt sett. Det gäller ju liksom att få nåt gjort också. Men det är inte världens undergång heller, när folk ballar ur på varandra.

* * *

Dagens lästips: Jörgen L som slår ett slag för den representativa demokratin, och Magnihasa som skriver att “om du tror nåt annat än att politik handlar om våld tror du fel”. Mycket läs- och tänkvärda inlägg.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,