Jag och @jocap på twitter satt och funderade på om det finns nåt svenskt uttryck för single serving sites? När jag söker hittar jag en metroartikel på svenska som t.o.m. använder det engelska uttrycket. Kanske behöver vi komma på något själva. John tänkte “ensidessajt”, själv var jag inne på “singelsyftessajt” som inte känns optimalt. (Ska det vara svenskt kanske det borde vara singelsyftessida till och med.) Har ni några idéer om vad det skulle kunna heta?

För er som inte har en aning om vad som menas med “single serving sites” är det ett begrepp för webbsidor vars namn indikerar funktionen på sidan. (Här kan du se en film på tuben som förklarar fenomenet också.) Vecka.nu är ett sånt exempel där man får se vilket veckonummer vi befinner oss i. Eller Down for everyone or just me, som är väldigt användbar när man inte kommer in på en webbsida och vill kolla om man är ensam om att ha det problemet.

På en single serving site kan man hitta allt från instruktioner för hur man bakar en potatis, om man behöver ta med sig ett paraply när man går ut, eller om jorden gått under ännu. Dessutom kan man, om man är osäker, få reda på om det är jul ännu. Sen vore livet helt klart lite tråkigare utan instant rimshot. Här kan du hitta en lista på några fler sådana siter.

Jag tycker i alla fall att sånt här är vansinnigt roligt, (har skrivit om det tidigare) men saknar ett svenskt uttryck för att beskriva själva grejen. Eller ni kanske tycker att det inte behövs?

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,