Ett utspel från Cecilia Malmström om att blockera barnporrsiter har skapat lite diskussioner. Problemet är komplicerat och omfattande; genom att appellera till de flestas önskan om att slå ner på barnpornografi införs ett maktmedel som slår åt alla möjliga andra håll än det tänkta. Som Chris Kullenberg uttrycker det:

“Dessa censurbrandväggar utgör på så sätt ett slags biopolitiskt självbedrägeri – ‘om ingen ser, så har det inte hänt’. Att blockera själva dokumentationen av ett övergrepp är lite som att sopa själva bevisningen under mattan… sedan står vi där med ett (över)statligt censurfilter och undrar vad mer vi ska stoppa under mattan bakom den gyllene skölden. I Australien stoppade man genast in bilder på små bröst hos vuxna kvinnor och lite spelsajter… och en satirsajt som gick över gränsen.”

Helena Giertta skrev i journalisten.se om att lögner och förtal inte beivras när det sker via internet och efterlyser ansvar. Det finns såklart redan lagar, Farmor Gun fördjupar sig lite mer i ämnet. Unni Drougge kommenterar dessutom i väl avvägda ordalag om det där med internet som ursäkt.

Missa inte: Marcin utvecklar lite tankar kring de nya kvacksalvarna, ni vet, de som tjänar på “nätmissbruk”. Jerry Silwer kritiserar både Alexander Bard och Piratpartiet på ett mycket tänkvärt vis, missa inte kommentarerna. Kommenterar det gör även Anna Troberg från sin blogg. I morgon fyller förresten Ipred-lagen ett år och även om det inte är värt att fira, så kanske det är värt att funderas över. Sen hoppas jag du har tid att läsa Marcus inlägg om det där med könsroller också.

Väldigt bra formulerat om censur och yttrandefrihet av författaren Philip Pullman, missa inte.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,