Jag har tillsammans med andra världen över sett filmen Collateral Murder där vi ser ett antal människor, däribland journalister från Reuters, bli nerskjutna av amerikanska soldater från en helikopter. Även några som anlände till platsen för att hjälpa en skadad person blev beskjutna (Är du känslig så se den inte.)

Detta kan vi se tack vare Wikileaks. Det är väldigt viktigt att den informationen fortsätter spridas även om det på alla sätt är hemsk dokumentation.

Själv har jag laddat ner den via bittorrent dessutom, för att försäkra mig om att jag har en kopia kvar av den. Det finns dessvärre anledning att tänka i de banorna: På youtube får du exempelvis inte upp filmen som förslag när du söker på namnet (i alla fall fick inte jag det) och du kan inte se den om du inte är inloggad vid direktlänkning. Där verkar dessutom räkneverket för antalet “views” av filmen ha låsts, enligt kommentarerna under för att förhindra att den klättrar på listor och får trafik. (Uppdatering: Ahruman kommer med mer info på räkneverket som tydligen inte uppdateras mer än nån gång per dag, i kommentarsfältet. Att se den måste man vara 18 för, så därför krävs inloggning.)

Jag vill återigen påminna om hur viktigt det är att Wikileaks kan fortsätta existera. Donera pengar, sprid information om siten, gör vad du kan för att behålla denna oumbärliga kanal. Siten står under uppsikt av tämligen handlingskraftiga organisationer och behöver allt stöd de kan få.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,