6 procent av förstagångsväljarna skulle rösta pirat om det var val idag. Detta nästan helt utan kampanjande över huvud taget, som Hax noterar. Jag påminns om vilket oerhört arbete vi har framför oss och slås som så många gånger förr av hur orättvist det ibland kan kännas.

Piratpartiet jobbar helt på gräsrotsnivå. Vi har i princip inga pengar att tala om, faktum är att vi i skrivande stund samlar pengar för att få ihop till valsedlar. Det finns några få som kan arbeta med partiets frågor på heltid men de allra flesta jonglerar arbeten och studier med aktivism. Gemensamt för samtliga är att de jobbar, på ren svenska, skiten ur sig.

Om nu detta låter bittert vill jag nogsamt poängtera att så känner jag inte. Så länge vi drivs av engagemang och finner styrka i våra ideologiska ställningstaganden är det i grund och botten positivt, det är facit på att vad vi gör är viktigt. Många enskilda individer satsar sin vardag och mycket mer än vad som någonsin syns, på frågor som idag i princip är helt orepresenterade parlamentariskt.

Men det glöms väldigt ofta bort att det är det här Piratpartiet har att arbeta med. Jag har tappat räkningen på alla de gånger jag får frågan “varför syns ni inte i media”. “Varför gör ni inte mer?” Det ansvar som heltidsanställda politiker och tjänsteman i hundratal, ja tusental, missar att förvalta, läggs istället hos i jämförelse några få engagerade utanför de etablerade kretsarna.

Jag erkänner att jag ibland finner det oerhört tungt att det finns ett stort antal människor därute som lägger det ansvaret på mig och andra. Frustrationen som inte når de rätta personerna, politikerna som antingen tror sig veta bättre eller inte förstår var vi är på väg, landar här, på mitt och andras köksbord istället.

På sätt och vis har vi blivit ett etablerat parti, även om vi är utanför riksdagen. Förväntningarna är stora och omedelbara. Men PP är ingenting utan sina gräsrötter, utan dig. För att vi som parti ska kunna uppnå våra mål är det vi som måste genomföra det, inte Piratpartiet per se, utan vi, som tillsammans bildar partiet.

Vi har bara varandra att luta oss mot, helt krasst. Det är vi som har jobb, familj och studier som måste avsätta tid och pengar ur egna fickor för att få till den representation vi egentligen redan har rätt till, i frågor som rättssäkerhet och privatliv.

Det pågår en ständig diskussion om hur vårt budskap ska nå de som behöver få veta det. Både av engagerade i partiet och påhejare som inte är med. Visst behövs det flyers och affischer som vi inte har råd med i samma utsträckning som behövs. Visst behövs det tv-tid vi inte har nån möjlighet att få. Visst behövs det medial uppmärksamhet som vi inte kan styra över om vi får och hur.

Men i slutändan är det bara du som kan hjälpa till att sprida hur viktiga de här frågorna är. Det du säger och det du gör är livsviktigt för vår framtida möjlighet till ett privatliv. När du snackar med andra, tipsar om viktiga samhällsfrågor till nära och kära, bloggar, postar på forum…

Vi är de enda som kan tackla myterna om vad vi handlar om ideologiskt. Vi är också de enda som kan få in Piratpartiet i riksdagen. Vi, tillsammans. Hur frustrerade vi än blir lite till mans på att de etablerade kanalerna inte funkar för oss, är detta inte något dåligt. Det är en styrka. Vi har kommit oerhört långt på inget annat än rent engagemang. Låt oss fortsätta en bit till.

Det saknas inte anledningar.

* * *

Jag har fixat till en banner som man kan lägga upp på sin blogg om man vill. 320 pixlar och 160 pixlars bredd. Ladda gärna ner och ha på din egen server eftersom jag inte kan garantera att min alltid är uppe. Vill du göra din egen banner, så gör det. Faktum är, tycker du att något behöver göras över huvud taget, så gör det.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,