Näe. Jag fattar helt enkelt inte vad (S) menar med det där med “att ge elever egna poliser“. Dels förstår jag inte vad problemet är som ska lösas med den här åtgärden. Dels upplever jag inte möjligheter att anmäla sina jämnåriga för misstänkt beteende som ett akut behov bland ungdomar. Misstänker dock att det är ett sätt att visa “handlingskraft” för att svara upp mot Alliansens förslag á la drogtester på barn och andra hårdare tag. Och då ställs hela förslaget i ett lite trist ljus — övervakning.

122px-fortuneteller_mgx12of12svgDet är apropå det inte helt lätt att hålla reda på vilka som tycker vad i partipolitiken idag. (S) har lagt om politiken och satsar på individen, skriver de i DN och Nya Moderaterna pratar mycket om jobb och numer också om rättvisa. Höger och vänster löper nära och parallellt och jag blir påmind om hur oanvändbart höger-vänster-skala börjar bli som politiskt begrepp. Blått är inte som blått brukat vara, sammalunda med den röda färgen då såklart.

Jag är inte säker på att man måste förhålla sig trogen sina gamla ideologiska koncept alltid. Så länge de är tydliga mot väljarna kan de ju tycka tvärtemot sig själv hur mycket de vill nånstans, vi utvecklas väl alla. Att nån inte tyckt så förr, är egentligen inte ett argument som håller för att ett förslag är dåligt i dag. Ska vi bli bättre måste vi tillåta oss själva att förändras och växa, vilket även innebär att vi tillåter andra att göra det. Man lär sig inte på att stå still och tycka samma sak alltid.

Men varför känns det som att det politiska fältet förminskas, snarare än förändras? Nånstans snurrar det runt nån liten varningsklocka i bakhuvudet som säger något om hur extrema alternativ blir de enda alternativen om inte mild Port Salut är det man alltid vill ha på mackan.

(S) och (M) kan för övrigt tänka sig att samregera i Stockholms kommun om SD blir invalda.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,