“Piratkopiering kan påverka ekonomin positivt”, står det i Idg där de rapporterar om en amerikansk undersökning visar att RIAA, MPA osv använt sig av felaktiga siffror i tidigare rapportering. Det blir läskigt intressant nånstans att nyheten är “piratkopiering kanske inte är dåligt” — inte att de där stora organisationerna faktiskt har ljugit rakt upp och ner. Samma organisationer som genom sina representanter i Ifpi Sverige, antipiratbyrå osv här hemma påverkat vår egen lagstiftning. Jag ifrågasätter återigen varför dessa intressen inte granskas.

Nån större spridning får dessutom inte nyheten om att datalagringsdirektivet, lagpaketet som är tänkt att genomföras i Sverige efter valet, inte leder till färre brott. Ett direktiv som kostar ohyggligt mycket pengar och framför allt slår ett hårt slag mot privatlivet. Eftersom den allvarliga brottslighet som är tänkt att angripas med hjälp av datalagring inte definierats “tillräckligt tydligt” vill de i Storbritannien använda det för att jaga fildelare istället, till och med.

På sätt och vis har de senaste dagarnas nyhetsrapporteringar i ämnet slutit cirkeln. “Piratkopiering är nog inte så farligt men låt oss använda integritetskränkande åtgärder för att jaga fildelare.” Som grädde på övervakningsmoset kan vi lägga FRA-lagarna dessutom som jag verkligen hoppas att vi orkar dra som valfråga. Och låt oss för all del inte missa det där med nätcensur heller.

Politiskt upplevs medborgares privatliv vara ett hot för samhället, är det enda jag kan sluta mig till och ursäkterna för att få förbjuda rörelseutrymme haglar tätt.

En av de främsta ursäkterna är just fildelning, det är dags för folk att sluta nedvärdera det sambandet och se till att sätta ner foten. Låt inte passivitet bli kryckan som stöttar den här utvecklingen.

Att vilja förhålla sig privat är inte samma sak som att dölja brott, det är då själva fan att det ska behöva sägas.

Glad blir jag i alla fall av Unni Drougges initiativ, som lägger ut alla sina böcker — dels som nedladdningsbara eböcker, dels gör dem tillgängliga för print on demand.

En annan grej som gör mig lycklig är Nina Paleys sång i sin “minute meme“-serie som fått fötter och nu till och med hamnat i en studio:

Missa inte Klara Tovhults inlägg om “trasproletariatet”, mycket intressanta trådar att dra i där. Jag har många gånger funderat över var de nya klasskillnaderna kommer att ligga framledes i och med internet och det är en mycket nödvändig diskussion.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,