Acta har varit på tapeten de senaste dagarna. Förhoppningsvis fortsätter den frågan att vara aktuell eftersom det inte ser särskilt bra ut. Karl Bode rubricerar sin genomgång med (ungefärlig översättning) “Acta släppt, bara aningens mindre avskyvärt än förväntat”. Sandra Grosse (PP) upplever inte den släppta texten vara värre än hon föreställt sig i sin rubrik. Det upplever däremot Rick Falkvinge som rubricerar det med “Acta är värre än vi nånsin föreställt oss”.

Rubriksättningarna ser jag som en följd av det direkt skadliga i att ha stängda förhandlingar och det var inte en minut för tidigt att få veta exakt vad det handlar om. Inte minst för att få tillfälle att opinionsbilda och ta ställning. Oscar har en pdf-fil du kan ladda ner och läsa i själv.

Acta-avalet innehåller hur som helst skräckinjagande godtycklighet. Rättssäkerheten är som vanligt det som anses vara “i vägen” för upphovsrättsorganisationerna i väst och nätoperatörer ska tvingas stänga av användare på grundval av en anklagelse allena.

Jag länkade härom sist till information kring hur amerikanska upphovsrättsorganisationer farit med osanning när de redovisat siffror för fildelning. Nu har man även i Storbritannien konstaterat att organisationerna där hemfallit åt samma dåliga vanor.

Det är nånstans lite märkligt att något som vi nog alla är överens om i stort — att sexuella övergrepp mot barn är vedervärdigt, ändå lyckas ställa till med skyttegravspolemik, antagligen för att stort och smått blandas ihop ganska friskt i debatten. Den okuvliga bibliotekarien går igenom några argument som Moderatkvinnorna använder sig av. Mycket läsvärt finns dessutom hos Bruce Schneier i ämnet ungdomar och internet som även tacklar det där med övervakning av tonåringar. Caspian Rehbinder, som väl får stå ut med att kallas ungdom själv, skriver väldigt bra om det här också.

Apropå det: Carl Johan Rehbinder tipsar om ECS som tackar Cecilia Malmström för censurarbetet av internet (som i sin tur i en artikel påminner mig lite om Michael Douglas karaktär i Falling Down). Liknande satir kring censur som nästan känns lite för sann för att jag ska kunna gapskratta åt, tipsar Janne Lindgren om – Cleanternet.

Missa inte: Jacob Dexe skriver intressant om varför fri information är bra. HAX skriver dessutom tänkvärt om “precrime”. I Göteborg bjuder för övrigt Piratpartiet på ett alternativt första maj-tåg.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,