Det händer inte sällan att Piratpartiet utmålas vara oseriöst. Det handlar bara om “fildelning” sägs det. Vi är gapiga och har ett alldeles för smalt program för att tas på allvar. Men faktum är att vi sitter på några av vår tids största och svåraste frågeställningar. Folk behöver hjälp att förstå vår politik och det är upp till oss att förklara den.

I ett försök att hitta ett anslag där vi informerar så lättfattligt som möjligt och samtidigt opinionsbildar drog jag för ett tag sedan igång en padda med “visste du att”-satser. Fyll gärna på med fler påståenden och länka till djupläsning. Det gör inget att samma ämne tacklas på flera olika sätt, grejen är att hitta olika infallsvinklar. Gärna genom att knyta ihop med det vardagliga som är enklare att förstå.

Jag planerar att försöka få till en webbsida med dessa. Förhoppningsvis kan jag hitta nån som kan hjälpa mig att koda till nån slags Loesje-lösning där man kan skriva ut dessa i form av flyers och/eller affischer. Använd, sprid och idéutveckla, eller varför inte plocka påståenden att blogga om, vettja. Om du är en hejare på att koda såna här grejer eller kan hjälpa till på nåt annat vis, hojta gärna till, jag har bara idéer men ingen teknisk fot att stå på.

Enligt en holländsk studie är det bristen på innovation, inte fildelning, som är musikförlagens problem. Studien visar, som alla tidigare oberoende studier, att det inte finns något klart samband mellan fildelning och sjunkande försäljningssiffror. Dessutom befästs det igen att fildelare som grupp är ovanligt köpglada konsumenter.

Jag fick ett mail från en arg läsare som konstaterade att det skiljer på folk och folk så här i FRA-tider. Det var den här artikeln i Metro som fick honom att ilskna till. Säpo får i princip grönt ljus att bryta mot lagen, som inte blir åtalade eftersom de är… inkompetenta? Pga att “de inte visste bättre”?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,