omslag-politik-20Visserligen i en blygsam omfattning men icke mindre roligt för det: jag har förmånen att vara med i Brit Stakstons bokprojekt Politik 2.0. Ikväll kommer jag att vara med på releaseparty för boken och jag ser verkligen fram emot att få läsa vad alla har skrivit.

Som Brit skriver i en mycket läsvärd artikel i Expressen har de sociala medierna — internet — blivit mycket viktiga för politiskt arbete. Det snackas mycket om makt och inflytande fortfarande och politiskt används många gånger bloggare idag som marknadsföringsverktyg snarare än plattform för medinflytande. Underförstått, hitta vilka det är som styr över andras åsikter. Men frågan jag ställer mig dagligen är när den utvecklande aspekten kommer att slå igenom som viktigare.

Online skapar du en plattform för dig själv — där du interagerar med andra. Vi som hittar hit får en ny känsla av ansvar. Politiskt signalerar man dock något helt annat. Motståndet mot utvecklande interaktion lever starkt i det etablerade. Vi får veta att vi inte är riktigt tillräknerliga om lagstiftningen är något att döma av, inte minst.

Vi har en stor politikerkår som är så vana vid att “leda” att de glömt bort varför de representerar samhället. Att “delta” har dessutom blivit detsamma som att vara en god lagkamrat där nån annan bestämt reglerna. Det vi har möjlighet till nu är att vara med och utveckla, påverka och kanske framför allt, lära oss att se nya vinklar och nyanser.

Det viktiga är att vi alla måste våga låta oss påverkas, såväl som att våga påverka. Att övertyga andra är väl kanske viktigt, men leder ofta till känslan av att det måste finnas en vinnare och därmed en förlorare, vilket är exkluderande i sin natur. Viktigare är det att hjälpa varandra att förstå och ingå i ett utvecklande samtal, som idag är en politisk bristvara. Som land bygger vi inte politiskt längre, vi vaktar mest bara gamla tomtgränser.

Politik har alltid handlat om samhällsutvecklingen och därmed människorna i det. Jag känner mig övertygad om att de omvägar vi landar i här och var, när det gäller att hävda vår ställning, aktivt måste motarbetas. Precis som det i alla tider varit tvunget att slåss för sin rätt att få höras lär vi behöva fortsätta göra det.

Politisk förankring kan idag vara på riktigt, om vi vill det. Vi är mitt i en förändring där politiker antingen kan välja att vara med eller bli lämnade. Politik handlar ju om människorna, inte om politikerna. För politik är inte något som ska appliceras på folk, det uppstår naturligt där människorna finns.

* * *

Medverkande politiker i boken (snott från Erik): Maria FermAnders Wallner (mp), Eva-Lena JanssonPeter Andersson (s), Rossana DinamarcaAli Esbati (v), Mary X JensenKent Persson (m), Annie JohanssonFredrick Federley (c), Lilith SvenssonGöran Hägglund (kd), Annika Beijbom,Seved Monke (fp), Gun Svensson, Johnny Olsson (pp) Övriga skribenter: Brit StakstonNikke LindqvistErik LaaksoAnders MildnerJocke JardenbergNiclas StrandhMartin LindvallLotta Sandin.

Andra som skrivit om politik 2.0 är bland andra: Raymond i Haninge, Seved MonkePeter Andersson