På sistone har jag gjort lite spaningar om hur jag förhåller mig till nyhetsrapportering och politik. Till exempel tweetade jag om hur jag tidigare skulle ha mottagit en nyhet som att Mona Sahlin var emot Ipred med glädje. Idag känner jag mig mest avvaktande. Det handlar såklart om erfarenheter gjorda. Ett visst mått av “naivitet” kan väl sägas ha fallit bort och jag är inte säker på om det är en bra eller dålig grej. Cynism är inte alltid en tillgång, tänker jag. Sen är det lite intressant att fundera på hur nyheten om Sahlin och Ipred faktiskt genererades ur en chattlogg på SVT.

Nya förutsättningar påverkar oss och det gamla har bäring också. Det är lite intressant att fundera över hur saker förändrats och ibland lite sorgligt men mest kul och utvecklande. Idag har jag i alla fall lärt mig ett nytt uttryck – “semantiska webben“:

Men visst är det väl nåt konstigt med problemet med Copyswede? Jag ska ärligt erkänna att jag inte riktigt förstår vilka avtal det är man resonerar kring eller så, men det låter som om Copyswede anser att det ska betalas två gånger till dem för SVTs utsändningar? Själva tekniken ger dem, vad det verkar, möjlighet att begära betalning igen, vilket inte känns sådär jätteetiskt; det är ju inte som om samma licensbetalare ser programmen två gånger. Nu är det tydligen inte självklart vilka de ska kunna kräva på betalning men det går tydligen att låsa upp folk i förhandlingar trots det. Genom att hålla SVTs sändningar gisslan, om jag förstått saken rätt?

Mer läsvärt hittar du hos Leif Ershag. Hos Mab kan du läsa att Piratpartiet har stöd hos de unga.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,