Som människor är vi sällan så intelligenta som vi vill tro. Det är något av en förutsättning att vara människa kan jag tänka ibland. Vi gör helt enkelt fel för att vi är människor, ungefär. Det är därför inte konstigt att personalen på Säpo gör fel, de är trots allt “bara” människor.

Det blir därför något av en tragikomisk poäng när åklagaren anser att det gjordes massor av fel av Säpo i hanteringen av sparat material men att inkompetensen gör att ingen kan ställas till svars. Tillåt mig dra en slutsats: är vi inte kompetenta att katalogisera folks liv på det sätt som sker i dag och planeras ske i framtiden — borde vi inte göra det.

Just det där mänskliga tas det anmärkningsvärt sällan hänsyn till när stora tekniska apparater dras igång som kartlägger och avlyssnar oss . Det handlar inte om teknologin, det handlar om våra tillkortakommanden — ta bara den som faxade till fel nummer. Databasläckor handlar nästan uteslutande om misstag av den typen. Det tappas bort usb-minnen lite varstans, cd-skivor med känsliga uppgifter slarvas bort, lösenord hamnar på vift och så vidare.

Ingenting i de tekniska system som byggs kan försäkra mot den sortens katastrofer. Bygger man dessutom, som i Säpos fall, in fel i systemet går det inte att bortse från problemet. Vi är inkompetenta på default för vi är människor, vilket vi alltid kommer att vara. Men vi borde gott kunna sluta tro att vi är supermänniskor som klarar av såna här saker.

Inkompetens skulle knappast fungera som “gå ur fängelse”-kort för oss vanliga dödliga när vi gör “misstag” av den här magnituden, för övrigt. Vi vet ju att det är skillnad på folk och folk. Vilket leder in till nästa ganska skrämmande tanke. Kanske är det värderingen av människors privatliv som här åskådliggörs med åklagarens slutsats. Det är inte lika viktigt för myndigheter att ta hänsyn till det, som det är för oss att de gör det. Att de upplever att det inte orsakar några större problem.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,