Ikväll körde Rapport ett reportage kring Säpo och det faktum att de brutit mot reglerna, systematiskt. Det är något väldigt osunt att det hänger på vilken person det är som har makten över materialet som samlas in, som enda “skydd”.

Under FRA-protesterna återkom jag ofta till tankeexperimentet; ponera att du litar på den som håller i massavlyssningen idag — men kan du alltid lita på den positionens hederlighet? Eller, kompetens som det heter, gu’bevars.

Dessvärre visade det sig att de som skrev och sa “lita på oss” gång efter annan lurade oss rakt upp och ner. Det fanns inte några att lita på, ens idag. Ett svenskt mästerskap i hyckleri som Mikael Nilsson kallar det för och lyfter fram en debattartikel där riksåklagare är en av signaturerna. Kollegor som samarbetar tätt och är samtidigt satta att utreda varandra.

Vidare kommenterade Dennis Töllborg ilsket mitt förra inlägg och jag förstod inte vad han menade. Så jag mailade honom för att få lite mer information och han hade vänligheten att sända mig ett antal texter där han tacklat ämnet. Han berättade även om sin senaste bok, Sorg, 2.1, som rekommenderad läsning och kan laddas ner fritt.

Eftersom det är högaktuellt ber jag er titta över till Mikael Nilsson (även han fick texterna) där han återpostar ett mycket läsvärt inlägg av Töllborg från 2008 som inte längre finns kvar online, som beskriver den skrämmande problematiken.

Det här har ännu inte skapat så stor uppmärksamhet som det skulle behöva. Men jag hoppas verkligen att det inte tigs för länge — för det uppfattas alldeles för lätt som samtycke.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,