Härom veckan fick jag bloggkärlek, helt oväntat, av Patrik Söderlund, Mortfiles listade mig som en bra twittrare (en etikett som sannerligen passar honom, om inte bättre) och härom dagen slog Magnus Bråth till och manade till bloggkärleksvecka där han började med lyfta fram mig.

heartJag skäms inte för att erkänna att jag blir oerhört glad av såna här grejer, även om jag drabbas av lite “men inte förtjänar väl jag…”. Som bloggare är man ofta ensam, men ingenting utan de andra man bildar gemenskap med och det är få platser där kärlek för andra syns så tydligt som i bloggosfären.

Varje gång jag läser eller hör någon kalla bloggare för patrask eller dylikt så ifrågasätter jag nånstans den personens allmänna inställning till mänskligheten. Bloggkärlek är ungefär samma sak som människokärlek. Det finns kanske en och annan som läser det som kärlek för själva tekniken, men faktum är att det handlar om människorna som använder sig av verktyget.

Jag tänkte därför lista några (och de länkade innan är självklart inkluderade) som ger mig dagligt hopp om mänskligheten. Inte alla — lyckligtvis är det så många att det blir svårt att välja — men väl några:

För emellanåt svidande men nödvändiga tänkvärdheter: Enligt Min Humla har förlängt mitt liv med många goda skratt åt våra mänskliga tillkortakommanden. Joakims blogg lämnar jag sällan oberörd. Unni Drougge! Maj gådd! Skriver så det känns innanför skinnet många gånger och fantastisk på alla sätt och vis. En annan som skriver så det känns är Niklas, ni vet, blogge som han lär få heta ett tag till.

heartDet roliga finns ofta i undanskymda detaljer: Ulrika Good skriver sällan om politik så får inte anledning att länka till henne särskilt ofta. Men hon är verkligen skitrolig, missa inte! En annan Johnny, Stationsvakt den här gången, har skapat en helt egen omissbar nisch i bloggosfären. För din dagliga dos av satir finns även Badlands Hyena. Lite mer jumpa för skrattmuskeln hittar du hos surgubben.

När det är dags att traggla text på engelska: Jag länkar rätt ofta till honom så det är väl ingen överraskning att jag har en konsekvent “crush” på Mike Masnick. Han skriver om “mina frågor” på ett sätt jag önskade att jag kunde göra själv. Under avdelning engelska bloggar vill jag även slänga iväg lite kärlek till Cory Doctorow som tillsammans med en liten stab driver en av de bästa bloggarna i världen, Boing Boing.

Människor jag ser upp till vare sig de förtjänar det eller inte: Skäms inte för att erkänna att jag är något av en fangirl till Brit Stakston. Och Anders Mildner, kära nån, han är underbar. Sen vet jag inte vem jag tycker mest om, Nikke eller Niclas, vem är mest lik? Apropå lika-som-bär, har inte Jocke vissa drag gemensamt med Rikard Wolf? Alla vars kärlek till internet är oerhört smittsam i alla fall, vilket jag är dem evigt tacksam för.

De där som håller kollen åt och om oss: Vem är Beta Alfa? Ingen vet, bloggosfärens egna Scarlet Pimpernel som sållar flödet och tillhandahåller ett riktigt smultronställe för läsvärt. En liknande tjänst tillhandahåller Mymlan och Jerry med sitt SSBD vars veckosammanfattningar är kanon. När ska det dyka upp flattr-knappar där?

heartAlla go’a piratbloggare och annat löst folk: Jag skulle ha väldigt svårt att klara mig utan Piratpartiets Live-sida där både partipolitiskt anknutna såväl som andra bloggare listas som skriver om informationspolitiska frågor. Där gömmer sig många enskilda individer som är väl värda att läsa och följa. Det går även att följa via twitter.

Och så vill jag passa på att pusha för bloggfrukosten i Almedalen som Martina Lind på Politometern anordnar. Där kommer jag (trots att det inte blir några pannkakor) tillsammans med inga mindre än Ali Esbati, Mary Jensen, Peter Andersson och Maria Ferm snacka om inflytande och våra roller som bloggare.

Som avslutning måste jag bara citera Bruce Schneier som är bloggare numero uno när det gäller säkerhetspolitik. Han blev igenkänd av flygplatssäkerhetspersonal härom sistens:

Scene from an Airport
I’ve gotten to the front of the security line and handed the TSA officer my ID and ticket.
TSA Officer: (Looks at my ticket. Looks at my ID. Looks at me. Smiles.)
Me: (Smiles back.)
TSA Officer: (Looks at my ID. Looks at me. Smiles.)
Me: (Tips hat. Smiles back.)
TSA Officer: A beloved name from the blogosphere.
Me: And I always thought that I slipped through these lines anonymously.
TSA Officer: Don’t worry. No one will notice. This isn’t the sort of job that rewards competence, you know.
Me: Have a good day.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,