Den senaste veckan har det varit lite rapporter kring mjukvarupatent, i och med att Tyskland öppnat för det. Eftersom frågan är ganska krånglig att förstå för gemene man, är det inte en sak som sprids med vindens hastighet och protesteras mot. Tänkte att jag skulle ta och försöka skrapa lite på ytan av problematiken och tillhandahålla lite länkar med mer läsning. Fortsätt gärna att fylla på i kommentarsfältet.

Det sägs att den industriella revolutionen försenades med 30 år pga James Watts patent på ångmaskinen. Det får fungera som exempel på vad patent handlar om — ett sätt att balansera individens rättigheter mot samhällets intressen. “Först är det din tur, sen är det allas tur.” Kunskap måste i grunden vara fri för att samhället ska kunna utvecklas så man ska inte kunna “äga” samhällsförbättrande verktyg hur länge som helst.

Det finns fyra stora områden inom patent där affärsintressen hamnar i konflikt med samhällsintressen, som du kan läsa om här. Rick Falkvinge har dessutom satt ihop en serie på tre delar om patent: Del 1, del 2, del 3. Hax fyller på med lite mer läsning i ämnet.

Jag vet inte hur många av er som vet att Alexander Graham Bell inte var uppfinnare av telefonen, som i alla fall jag fick lära mig i skolan. Han var snabb på att patentera tekniken dock. Uppfinningen kan tillskrivas flera andra som “uppfann” telefonen vid ungefär samma tidpunkt.

Överlag brukar vi kunna räkna med att vissa uppfinningar och upptäckter dyker upp inom vissa tidsspann. Vissa andra förutsättningar behöver ha “knäckts” (eller släppts fria från patentinlåsning) så utvecklingen kan leda fram till det som tidigare mest bara handlat om tankeövningar.

Patent handlar ganska mycket om vem som hinner (och har råd) först. En uppfinnare idag måste inte bara ha råd att ta ett patent, de måste kanske också ha råd att betala en massa advokater. De små uppfinnarna ser sig ofta snodda på sina idéer och fastlåsta i ändlösa rättsliga förfaranden.

Patent är idag big business och varken individens eller samhällets intressen tas nån hänsyn till. I Sverige finansieras en stor del av forskningen med hjälp av skattemedel. Trots detta väljer många forskare att vända sig till USA för att patentera sina framgångar, eftersom det lönar sig bättre.

Så slutligen, här en film om problematiken kring mjukvarupatent. Dessvärre på engelska, men jag hoppas det går bra ändå. För att se hela (den nedanstående saknade dessvärre 11 minuter (tack Erik)) gå hit!

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,