Har vi ett problem med att rättsapparaten inte hinner med? Låtom oss skita i rättsstaten. Ja, vad effektivt det blir om åklagare och polis får utdöma straff… (måste verkligen göra allt för att undvika Godwin-lagen här.) Effektivisera rättsapparaten — som om det hade ett egenvärde. Det är ju onödigt att använda rättsapparaten i “varje ärende”. Som när anklagad och polis är överens…  Visst ironiserar jag, men det värsta är att jag gör det med Beatrice Asks egna ord.

Får jag lov att föreslå andra åtgärder som kanske uppnår samma resultat? Som exempelvis att skrota vissa lagar om de är så förbaskat småskaliga att de inte ska behöva uppta rättsapparatens tid, t.ex. Men nejdå, istället dras en skitlag som Ipred igenom med buller och bång.

Det här Judge Dredd-förslaget är bara ett av alla som signalerar hur nedvärderade vi medborgare är. Det vore effektivt som fanken att sätta fotboja på alla så man har stenkoll en gång för alla. Eller javisstja, det kommer göras i och med datalagringsdirektivet kring våra mobiltelefoner. Så dumt av mig att tro att det skulle finnas nåt svängutrymme kvar.

Sen ska det tydligen uppfattas som ett steg mot ökad trygghet att våra bankdata skickas över till USA. Eftersom de flesta av oss inte är dumma i huvudet och köper argumentet rakt av, ska vi låta oss tröstas med att inte “alla uppgifter” skickas över. Och vilka skulle skydda oss mot övertramp i det här förfarandet? Jo, polisen.

Polisen ska dessutom få rätt att beslagta lagliga droger. Ja, jag vet, lagliga droger, vad kan det vara? Det låter ju nästan lite olagligt bara ordet “drog” används. Särskilt om man lägger till en “kan kanske bli klassade” som olagligt så småningom. (Ligger socker risigt till, förresten?) Nu anser jag väl inte att folk ska knarka ihjäl sig eller så, vilket kanske nån trygghetsfundamentalist får bråttom att etikettera det som. Men många bäckar små av “normalt även om man går över viktiga principella gränser”-lagstiftning är inte okej.

Som vanligt saknas proportionalitet och överblick när såna här saker dyker upp på agendan. Det verkar vara svårt att se sig omkring när nån detalj känns lockande att bita tag i. Och så det där med när någon tänkt sig framstå lösa problem — och tar på sig ansvaret för problemformuleringen i samband med att lösningen presenteras. Liksom… kanske inte sådär jätteoptimalt?

Och nej, jag hatar inte poliser. Jag bara önskar att de kunde få vara poliser. Men det kanske är subjektivt, vad en polis är och vad som förväntas av dem?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,