SCBs mätning rasslade ut med buller och bång. Det röda blocket har i princip vunnit valet, ungefär, för det har mätts upp. En liten sidofundering jag gick runt med igår var det där med att mätningar fungerar lite som “halvtidsresultat”, och verktyg för “vad ska vi förbättra inför valet”. Bra, kanske kan tyckas, men jag känner alltid ett smygande obehag för sånt där. Ändras strategier för att bli invalda av ideologiska skäl eller uppmuntrar vi marknadsföringspolitik, dvs, vinsten är vinsten, inte politiken? Fröjdh poängterar i alla fall, i motsats till mediernas rapportering, att SCB har bommat ett par gånger i tidigare val. Det kanske inte ligger i allmänhetens intresse att låta såna här undersökningar bli självuppfyllande profetior? Nåja, mellan kungligt bröllop och fotbolls-VM lär det väl vara ointressant i längden…

Jag blir lite förvånad över Eva Flyborgs (FP) fråga om var integritetskämparna är när det handlar om krafterna att styra bort från kontanter. För det är ju inte som om gräsrötterna har samma möjligheter som en riksdagsledamot. Bortsett från det tycker jag att hon har en poäng i att det är en viktig fråga, helt klart. Problematiken är ju att vår integritet oh rättssäkerhet gröps ur på många olika, till synes små, sätt tills ingen finns kvar. Vilket inkluderar FRA och Ipred, vilka hon själv varit med och röstat igenom och inte är skitsaker. Där hon har möjlighet att påverka är det guld värt, helt enkelt.

Regissören Uwe Boll har tillsammans med andra oberoende regissörer slängt iväg tusentals stämningar till människor som påståtts ladda ner deras filmer. Vi kunde bland annat läsa om att producenterna till filmen Hurtlocker ingick i detta. De få som vet med sig vara oskyldiga har såklart liten, eller ingen, möjlighet att säga ifrån, ett flertal anklagade har dels inte den juridiska kunskapen och dels inte de pengar som krävs för att skaffa sig det. Jag känner mig lite sugen på att ladda ner filmerna och kasta dem utan att se dem. Flera gånger.

Författaren Dennis Cass medverkar i en liten film om hur viktigt det är att förhålla sig till internet (här hittar du hans blogg). Massor av roliga citat att plocka där. “Twenty years ago when I wanted to be a writer, my biggest dream was to be in videos on youtube.” Tack för tipset, Joshen!

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,