Veckans bloggpanel uppe på Nyheter 24, där Rinkeby och sprutbyten avhandlas. Anders på Alliansfritt tar upp det där med att Carl Bildt nu återigen är på tapeten med Lundin Oil. Jag har inte haft möjlighet att rota, men var det inte så att Bildt hade ett ganska offentligt gräl med hela mediasverige pga det där, för ett tag sedan, eller minns jag fel? Nån som kommer ihåg och kan tipsa om lite länkar?

Ordet “sexutsatt” verkar ha kommit för att stanna. Jag skrev om det förra gången jag såg ordet och kan inte låta bli att återigen konstatera hur vi som samhälle tycks vara helt inriktade på att inte stötta unga tjejer i sitt självförtroende eller lyfta deras egenvärde. Det blir nästan lite jobbigt när det i artikeln står att mobbingoffer utsätts särskilt mycket. Kanske skulle vi som samhälle sluta skapa vapen till mobbarna i form av sexualmoraliska tillhyggen, då?

Om någon får en sexuell propå via internet är inte en katastrof, det är faktiskt jätteviktigt att signalera det. För där finns möjlighet att klicka bort sidor. Det finns möjlighet till — och borde till och med uppmuntras — att be folk dra åt helvete, och ingen skada skedd. (Såvida inte propån är välkommen i vilket fall den “sexutsatta” är högst välkommen att fortsätta flirta med vem det nu råkar vara.) Okej? Lär ungdomar skinn på näsan även om det är viktigt att visa vad man inte ska behöva acceptera. Rapportering kring unga måste balanseras upp, pronto. Det finns inget värde i att lära unga att de aldrig kan reda sig själva.

Det där med att inte vara särskilt vidkommande är ett återkommande tema när bloggande avhandlas. Vi får ofta veta att vi inte har något inflytande. Att det är andra som har makten. Jag tänkte särskilt på det i den här artikeln. I princip argumenteras det mot påståenden som inte existerar, så egentligen ingen stor sak på det viset.

Men betraktat ur en lite mer psykologisk synvinkel är det faktiskt intressant att fundera över hur många det är som tävlar om att tala om hur fullkomligt oviktiga vi är. Jag är osäker på vem det är som behöver övertygas om att gräsrötter sällan eller aldrig haft bäring? Egentligen säger dessa människor att vi inte ska bemöda oss. Inte engagera oss utan sätta oss och vara passiva mottagare från de som kan saker bättre. Är det ett självändamål, måste jag fråga?

Och så får ni inte missa: Johanna “Hjälp! Min tonåring har gått med i Ung Pirat!”. Niclas: “Valet avgörs av marginalfrågorna”. Henrik Alexandersson “De verkliga rättshaveristerna”. Göran Widham “Att leta efter barnporr”, ett inlägg jag är glad över ha inspirerat till i en diskussion. Skivad Lime “Alla har rätt till en åsikt”.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,