Lilith Svensson (KD) var med i Rapport i ett reportage om sociala medier. När jag såg inslaget blev jag lite förvånad över hur det rapporterades att “nåt inte fungerade” med politiskt bloggande under ett valår, och jag kunde för mitt liv inte begripa vad det var som inte fungerade? Kanske nån kan förklara? Det som angavs att “nåt inte fungerade” var att så få bloggade politiskt, och sambandet mellan det och nån eventuell påverkan för valresultat kändes inte helt tydligt. Är inte de som skriver om andra saker väljare?

För mig handlar inte politiskt bloggande om att vinna val, för att vara tydlig. Det handlar om ökat inflytande för gemene man i den politiska agendan på längre sikt, ett tillskott av nya insikter och åsikter. Politiskt nörderi ska inte behöva krävas egentligen, tillgänglighet är väl närmast det värdefulla. Det är valrörelsen som påverkar bloggandet negativt, kan jag tycka, något som Rasmus snuddar vid i ett inlägg. Nu samlas vi kring våra lag — politisk utveckling får komma senare. Vilket egentligen är lite lattjo nånstans, det är ju nu vi borde ha som mest inflytande över politiska beslut, åtminstone teoretiskt.

Magnus Betnér inväntar uppgifter från SCB för att kunna färdigställa sin femte del i sin mycket läsvärda serie där han tacklar Sverigedemokraterna. SCB diskuterar tydligen internt om detta är uppgifter som ska få säljas till honom eller inte. Det kostar honom nämligen mellan 3- och 5K att få ut dem. Jag begriper faktiskt inte varför, om det nu finns ett pris, det skulle vara oklart om det inte går att lämna ut uppgifterna?

Mike GreenHuffington Post tycker att Jon Stewart förtjänar pulitzerpriset för sin insats som enda kritiker av journalisten Helen Thomas behandling. Hon sa vid en spontan fråga att hon ansåg att judarna skulle lämna Israel och fick av den anledningen lämna sin 50-åriga karriär som politisk journalist. Stewart ifrågasätter medias intresse av att ta över hennes stol i Vita Huset snarare än att diskutera problematiken hur värnande om Israel väger över yttrandefrihet. Som motvikt och exempel på hur jäkla svårt det är att tycka nåt kring Israel-Palestina, kan man hos HAX läsa att judar stoppas från att delta i Gay Pride-festivalen i Madrid.

Lake tipsar om lite läsning kring patent och Jacob har kommit till del 4 i sin serie inlägg om patent.

Lars påminner om den fantastiska filmen Brazil som är otäckt högaktuell dessa tider. Har du inte sett den är det hög tid.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,