lobotomi

Igår var det två år sedan FRA-lagarna drogs igenom av riksdagen. Stor ironi, som en kommentator skrev igår, att Smile 29 gick igenomsamma datum. Det är svårt att inte bli lagom dystopisk en dag som denna. Äh, det är inte bara idag. Det är de senaste sex åren. De år jag spenderat på att grotta ner mig i de här frågeställningarna.

FRA-motståndet var av stor betydelse — äntligen började kunskapen om vad signalspaningslagarna innebar sprida sig bland människor. Åren innan hade jag ofta bemötts med “va, men, nää, det tror jag inte på”. Som om jag hittade på. Förtroendet för att politiker ska göra rätt nånstans ur den aspekten levde ganska stark.

Idag är det inte fullt lika hoppfullt. Det är valår, folk vill ju få in sina lag i riksdagen, så där det tvärpolitiska motståndet tidigare varit starkt, finns det idag inget alls. Dagligen tänker jag på hur politiker invaggas att tro att de här frågorna är oviktiga. Det grämer mig att den sortens lojalitet inte blir uppbackad i förlängningen. Samma människor som övergav oss ifrågasätts inte eller ställs till svars.

Min integritet som är så starkt närvarande i allt jag gör, är utan värde. Jag blir påmind alltför ofta om det. För är det inte FRA så är det en uppsjö andra lagar och inte minst Datalagringsdirektivet. Som då igår bestämdes av EU-parlamentet att det är dags att förstärka. Ett direktiv som är av tvivelaktig natur redan från början ska förstärkas! Men den stora nyheten idag är att det inte finns så många rojalister längre. Att bröllopet är en himla trevlig fest.

Det rapporteras dessutom att tre fildelare anhållits. Kolla bara på språkbruket i rapporteringen tillhandahållen, tvivelsutan, av Internationella åklagarkammaren. Kammaren ansvarar enligt sin hemsida för organiserad brottslighet, folkmord, brott mot mänskligheten… och de har hand om ett fildelningsmål? Man må tycka vad man vill om upphovsrättsintrång. Men har det inte gått smått överstyr om det som brott uppfattas passa in hos expertis om folkmord?

Proportionalitet har för länge sedan slutat att inkluderas när man funderar över problemställningar. FRA blev sista spiken kistan för någon form av förtroende att de folkvalda tar sitt ansvar. Medborgare bestraffasgodtyckliga grunder nu när vi förutsätts vara helt rättslösa, enstaka politiker som försöker vara de representanter de är valda till bestraffas.

Snälla, sluta belöna de politiker som utsätter oss för det här.

* * *

Uppdatering: apropå att “tiga ihjäl” saker — väljer du ingen åsikt rakt igenom DNs valtest, utom motstånd mot FRA-lag och önskan om att icke-kommersiell fildelning ska vara lagligt, så blir du miljöpartist. Joråsåatteee…

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,